Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου κ. Πέτρο Αγαθαγγέλου, καθώς και με τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου κ. Πέτρο Αγαθαγγέλου. Μαζί τους ήταν και ο πρόεδρος του ΕΛΑΖΩ, κ. Χρήστος Ανδρέου.

Δηλώσεις προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια και κατά την εφαρμογή του ΓΕΣΥ να ληφθούν υπόψιν οι σημαντικές εισηγήσεις που προτείνονται από τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος

Σήμερα συναντηθήκαμε τον πρόεδρο του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αγαθαγγέλου, τον φίλτατο γιατρό Πέτρο και με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Τον τελευταίο καιρό λόγω των διαδικασιών με το Γενικό Σχέδιο Υγείας, έχουμε πολλές φορές συναντηθεί και συζητήσει αυτά τα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος έχει πραγματοποιήσει μια έρευνα, η οποία έχει καταλήξει σε κάποιες εισηγήσεις και συμπεράσματα.

Από μια πρώτη μελέτη αυτών των συμπερασμάτων, εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν χρήσιμες εισηγήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν στη διαδικασία της απόφασης και της υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Εκεί που σαφώς τοποθετούμαστε και πιθανόν να υπάρχει και διαφορά με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο είναι ότι εμείς θεωρούμε ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει.

Πρέπει να ψηφιστούν άμεσα τα νομοσχέδια και στη συνέχεια, στη διαδικασία της εφαρμογής του ΓΕΣΥ να ληφθούν υπόψη σοβαρά σημαντικές εισηγήσεις που προτείνονται από τη μελέτη που έχει πραγματοποιήσει ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος.

Δεν είναι μια μελέτη, κατά την άποψή μας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ισοπεδωτικά, αρνητικά και να την πετάξει κάποιος στα σκουπίδια. Έχει στοιχεία που μπορούν να συνδυαστούν με τα νομοσχέδια, υπάρχουν στοιχεία τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν και να έχουμε συνεχώς στη συνέχεια έγνοια, διότι πράγματα υπάρχουν επικινδυνότητες, όπως πάει να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.

Χρειάζεται να εφαρμοστεί και σε αυτή την περίπτωση η αρχή της προφύλαξης. Θέλουμε την αυτονόμηση των δημόσιων νοσοκομείων, θέλουμε να κρατηθούν στο δημόσιο σημαντικοί τομείς της δημόσιας υγείας, όπως η φροντίδα για τους καρκινοπαθείς και άλλες χρόνιες ασθένειες. Θέλουμε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να καταπατήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα. Θέλουμε βεβαίως καλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και υπηρεσίες για τους ασθενείς, γιατί αυτό το σύστημα πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό.

Δηλώσεις προέδρου Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου

Το Σχέδιο Υγείας πρέπει πραγματικά να εξυπηρετεί τον Κύπριο ασθενή πάνω σε εκσυγχρονισμένους μηχανισμούς.

Να ευχαριστήσω και εγώ τον φίλο πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη σημερινή συνάντηση.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συνάντηση μέσα σε ένα και φιλικό αλλά και πολύ κατανοητό κλίμα, στα πλαίσια της ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων όσον αφορά την επερχόμενη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας.

Ως Παγκύπριος Ιατρικός Σύνδεσμος έχουμε την ευθύνη να καταθέσουμε και επίσημα τα απορρέοντα της μελέτης, τα οποία βασικά καθορίζουν κάποιες εποικοδομητικές εισηγήσεις συμβάλλοντας στη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, για να οδηγήσουν επιτέλους σε αυτό το οποίο όλοι στηρίζουμε, την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε το Εθνικό Σχέδιο Υγείας. Το Σχέδιο Υγείας, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Περδίκης πρέπει να είναι ασθενοκεντρικό και πραγματικά να εξυπηρετεί τον Κύπριο ασθενή πάνω σε εκσυγχρονισμένους μηχανισμούς και όχι μόνο προσφορά αναβαθμισμένης και ποιοτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον Κύπριο ασθενή.

Ένα ΓΕΣΥ, το οποίο πραγματικά όταν εφαρμοστεί, θα εξυπηρετήσει τον Κύπριο ασθενή σε προσβασιμότητα, σε καθολικότητα, θα έχει το στοιχείο της κοινωνικής αλληλεγγύης, και το πιο σημαντικό να υπάρχει προσβασιμότητα στην ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αντιλαμβανόμαστε και είχαμε συμμεριστεί με τον φίλο Πρόεδρο τη σημασία ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια θα πρέπει να αναδιοργανωθούν ορθολογικά, γιατί αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά του οποιουδήποτε συστήματος υγείας και θα πρέπει να τα στηρίξουμε, έτσι ώστε να παραμείνουν σε τροχιά βιωσιμότητας, γιατί ουαί και αλίμονο εάν μια βεβιασμένη αναδιοργάνωση δε θα οδηγήσει στη βιωσιμότητα και τότε δε θα μπορούμε να μιλάμε για ένα υγιές ανταγωνιστικό περιβάλλον και πρέπει να τονίζουμε τη σημασία ότι οι υποδομές υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας θα πρέπει να αξιοποιηθούν, να αξιολογηθούν σωστά μακριά από όποιους τακτιτισμούς, επικοινωνιακούς ή κομματικούς.

Η υγεία του λαού δεν πρέπει να φέρνει αντιπαραθέσεις και αποκλίσεις, αλλά να φέρνει συγκλίσεις, εδώ γνωρίζουμε τις ανάγκες του Κύπριου ασθενή, είμαι βέβαιος ότι όλοι μας από τη γέννηση μας μέχρι την τρίτη ηλικία είμαστε υποψήφιοι ασθενείς και πρέπει να θέτουμε πρώτα τον εαυτό μας σαν παράδειγμα και μετά από αυτό να εφαρμόσουμε μέσω του ιπποκρατικού ήθους σαν ιατρικός κόσμος, το μηχανισμό όπου θα μπορέσουμε όλοι να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, να προσφέρουμε στον Κύπριο ασθενή, χωρίς διάκριση και ανισότητες, εκείνο το οποίο η σύγχρονη επιστήμη έχει προσδώσει, μακρά και επιμηκυμένα προσδόκιμα επιβίωσης, αλλά με υποχρέωση να διατηρήσουμε την ποιότητα ζωής στον ασθενή.