*Δηλώσεις Μέλους Πολιτικής Επιτροπής Κινήματος κ. Μαρίας Κολά

Ανοίγει εκ νέου η χειραγωγημένη υπόθεση της καρικατούρας με το αρχαίο ελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Ταγίπ Εντρογάν, εναντίον του Σενέρ Λεβέντ, μετά την καταχώρηση τριών ποινικών υποθέσεων στο Πρωτοδικείο της Άγκυρας.

Οι τρεις αγωγές με την κατηγορία της προσβολής κατά του Ερντογάν και που προβλέπουν ποινή φυλάκισης 1 μέχρι 4 χρόνια, πρόκειται για τη συνέχεια μιας χειραγωγημένης δίκης, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αποκορύφωμα της καταδίωξης και της φίμωσης κατά της ελευθεροτυπίας στα κατεχόμενα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ανώτατο επίπεδο, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην καταπάτηση των δικαιωμάτων ενός Κύπριου – που βραβεύτηκε το 2018, με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη – και να τον προστατεύσουν από το καθεστώς Ερντογάν.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, στηρίζει τον Σενέρ Λεβέντ και κατ’ επέκταση την ελευθερία του λόγου. Καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο και απερίφραστα, τη στάση της Άγκυρας που επιδίδεται σε μια επίδειξη εξουσίας και δύναμης κατά του Σενέρ Λεβέντ, σε μια δίκη – παρωδία που μπορεί να χαρακτηριστεί ως το αποκορύφωμα της καταδίωξης και της φίμωσης κατά των ελεύθερων πολιτών στα κατεχόμενα.