Ο υπό παραίτηση Yπουργός Oικονομικών κ. Γεωργιάδης επέλεξε το μνημόσυνο των ηρώων του Λιοπετρίου για να πανηγυρίσει την έναρξη του σχεδίου ΕΣΤΙΑ από την 1η Σεπτεμβρίου. 

Παραβλέπεται ότι από την εξαγγελία του προγράμματος ΕΣΤΙΑ μέχρι σήμερα έχουν περάσει ήδη σχεδόν τρία χρόνια, παρά την στήριξη που είχε από την πλειοψηφία της Βουλής. 

Το βέβαιο είναι ότι το σχέδιο ΕΣΤΙΑ ευνοεί σε μεγάλο βαθμό τις Τράπεζες οι οποίες ήταν και οι συγγραφείς του. Η σημερινή πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη προς τους δανειολήπτες για να υποβάλουν αίτηση για το ΕΣΤΙΑ μπορούσε κάλλιστα να γίνει από τις τράπεζες. Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση καθίσταται κράχτης των τραπεζών. 

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ μπορεί όντως να λειτουργήσει για κάποιους δανειολήπτες, σίγουρα συμφέρει στις τράπεζες , αναμφίβολα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι τα λάθη των τραπεζών , των κομμάτων και της κυβέρνησης αλλά δεν λύνει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το σχέδιο ΕΣΤΙΑ διότι κρύβει παγίδες και έχει επικινδυνότητες.

Να επιδιώξουν να έχουν κατάλληλη συμβουλή και γνώση όλων των δεδομένων πριν δεσμευτούν σε μια νέα συμφωνία με την τράπεζα -πιστωτή. 

Το σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ΜΕΔ διότι αφορά μόνο ένα μικρό ποσοστό τους.

Την ιδιά ώρα το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταφέρονται από τις τράπεζες στις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (Funds) με αδιαφανείς και ύποπτες διαδικασίες που πρέπει να ανησυχούν όχι μόνο των δανειοληπτών αλλά και των αρμοδίων της οικονομίας.