Ο ηρωισμός του προσωπικού τόσο στο παλιό όσο και στο νέο νοσοκομείο Λεμεσού δεν είναι αρκετός για να καλύψουν τις πολλαπλές ελλείψεις και να απαλυνθεί ο πόνος των ασθενών που ξεχειλίζει καθημερινά.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης, σε πρόσφατες επισκέψεις του στα δύο αυτά νοσοκομεία, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ασθενείς , τους γιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου. Διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Η κ. Αλεξία Σακαδάκη, Μέλος της πολιτικής επιτροπής του Κινήματος, δήλωσε τα εξής:

«Με τους Γιατρούς να εξετάζουν 50 με 60 ασθενείς ημερησίως, εύλογα διερωτάται κανείς για τις συνθήκες εργασίας τους, αλλά και πως μπορεί να είναι εφικτό να γίνεται ποιοτική εξέταση, όταν η υπάρχει έλλειψη προσωπικού και φαρμάκων. Δεν είναι υπερβολή ότι με την κατάσταση που επικρατεί κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Οι Γιατροί και οι Νοσηλευτές υπερβάλλουν εαυτόν για να αντιμετωπίσουν τα κενά. Διαπιστώσαμε πως, πάρα τις ηρωικές προσπάθειες του προσωπικού, οι ασθενείς – κυρίως ηλικιωμένα άτομα- στερούνται βασικών υπηρεσιών και ποιότητας φροντίδας.».

Το θέμα τέθηκε σήμερα ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής υγείας όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Παλαιό Νοσοκομείο Λεμεσού. Η επιτροπή στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα της νεφρολογικής κλινικής και του τμήματος αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού. Διαφάνηκε πως υπάρχουν επίσης θέματα ασφαλείας, θέματα μη ασφαλούς φύλαξης φακέλων ασθενών και πολλά άλλα.

Είναι άμεση η ανάγκη ενίσχυσης της νεφρολογικής κλινικής και του τμήματος αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό καθώς και εξοπλισμό. Συζητήθηκε επίσης το θέμα της επέκτασης του Νέου Νοσοκομείου Λεμεσού. Θλιβερή είναι η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του έργου, αποτέλεσμα που οφείλεται απ’ ότι φάνηκε ενώπιον της Επιτροπής, στην ασυνεννοησία που υπάρχει μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Υπουργείου Υγείας για την υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα τέθηκε το ερώτημα της ανάγκης λήψης τελεσίδικων αποφάσεων για το παλαιό Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού. Το Υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει εάν θα το δώσει στο ΤΕΠΑΚ ή εάν θα το αξιοποιήσει με διαφορετικό τρόπο. Το θέμα της αξιοποίησης του κτιρίου πρέπει να επιλυθεί άμεσα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καυτηριάζουμε το γεγονός ότι όλα αυτά καταγράφονται, την ώρα που οι Κυβερνώντες καυχώνται ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Με τα κενά που υπάρχουν, την υποστελέχωση αλλά και τις ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, ποικιλία φαρμάκων και εξοπλισμού, πως μπορεί να εφαρμοστεί ένα ΓΕΣΥ; Οι διαχρονικές εισηγήσεις των Οικολόγων στα θέματα υγείας θεωρούμε ότι πρέπει να μελετηθούν και να αποτελέσουν εργαλείο για την έναρξη του εγχειρήματος της βελτίωσης στα θέματα υγείας, με στόχο την τελική κατάληξη που δεν είναι άλλη από ένα ΓΕΣΥ αλλά σωστά δομημένο. Η επερχόμενη αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων θα διπλασιάσει τα προβλήματα αν δεν επιλυθούν άμεσα.