Το γενικό αίτημα των πενταμελών οικογενειών να θεωρηθούν ισότιμες με τις πολύτεκνες αλλά και ειδικότερα αιτήματα, όπως η επαναφορά του επιδόματος μάνας για τις τρίτεκνες μητέρες, ήταν μεταξύ των θεμάτων που αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Οργάνωσης Πενταμελούς Οικογένειας συζήτησε την Πέμπτη 20/12/18 με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργο Περδίκη.

Ο Ευθύμιος Στρούθος, Πρόεδρος της ΠΟΠΟ, είπε ότι είναι το 15%-20% του πληθυσμού και εάν πεισθούν κάποιοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό να κάνουν και τρίτο παιδί, τότε η Κύπρος θα λύσει το δημογραφικό της πρόβλημα. Οι πενταμελείς οικογένειες, είπε, είναι η ραχοκοκαλιά του τόπου.

Εδώ και 20 χρόνια που ιδρύθηκε αυτή η οργάνωση, πρόσθεσε, κανένας δεν τους είπε ότι το αίτημά τους για πλήρη αναγνώριση ως πολυμελείς οικογένειες δεν είναι σωστό, αλλά καμία κυβέρνηση δεν έκανε βήμα προς αυτό.

Ο κ. Στρούθος ανέφερε ότι ζητούν να μάθουν για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι τρίτεκνες μητέρες από το επίδομα που δίδεται σε όσες έχουν 4 παιδιά και άνω. «Δεν είμαστε επιδοματίες αλλά (είναι) στήριξη από το κράτος. Στήριξη της μάνας από την ημέρα που αποκτά το τρίτο παιδί μέχρι την ενηλικίωση και την ένταξή του στην αγορά εργασίας».

Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη της ΠΟΠΟ έχει περίπου 12.000 μέλη μετά την αφαίρεση των φοιτητών από τα εξαρτώμενα μέλη μιας οικογένειας.

Υπερ της αναπτυξιακής δημογραφικής πολιτικής, τάχθηκε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων , δηλώνοντας ότι θα προσπαθεί μέσω της Βουλής να προωθήσει πιο στοχευμένα περιορισμό φορολογιών και τελών και για τις πολύτεκνες οικογένειες, στις οποίες – όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης – περιλαμβάνει ο ίδιος και τις πενταμελείς.

Το Κίνημα Οικολόγων, είπε, ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που δεν δέχθηκε την στόχευση των επιδομάτων για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους για τους φοιτητές και ούτε τον περιορισμό των κρατικών δαπανών για την τεκνογονία.

«Σε αυτή τη φάση που βελτιώνονται τα οικονομικά θεωρούμε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα να επανέλθουν σε μια επιδοματική πολιτική στα προηγούμενα επίπεδα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τις τρίτεκνες οικογένειες ως μέρος των πολυμελών οικογενειών.Ό,τι ισχύει για τους πολύτεκνους να ισχύει και για τις πενταμελείς».

Είναι και μια σειρά από άλλα μέτρα αναπτυξιακής δημογραφικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ