Οι γιορτές των Χριστουγέννων έχουν πλησιάσει και είθισται την περίοδο αυτή να προσφέρουμε δώρα. Σε κάποιες περιπτώσεις πολλοί γονείς επιλέγουν να χαρίζουν στα παιδιά τους ως δώρα για τα Χριστούγεννα ζώα  συντροφιάς, ιδιαίτερα σκυλάκια.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέλνει το μήνυμα ότι τα ζώα δεν είναι Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια για να δίνονται ως χριστουγεννιάτικα δώρα σε παιδιά και μεγάλους.

Δυστυχώς αυτή η συνήθεια, παρατηρούμε ότι δεν έχει σταματήσει και συνεχίζονται να προσφέρονται ως δώρα σκυλάκια.

Πολλοί γονείς έχουν την καλοπροαίρετη αντίληψη ότι μέσω του δώρου-ζώου, τα παιδιά τους θα αποκτήσουν φιλοζωική συνείδηση.

Όμως τα ζώα έχουν ψυχή και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σ’ αυτά σαν να είναι Χριστουγεννιάτικα στολίδια ή άψυχα παιχνίδια. Ιδίως δε, τα τελευταία χρόνια όπου πολλά κατοικίδια αφήνονται στους δρόμους αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν πια, ο προβληματισμός για την απόκτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να είναι διπλός.

Γι’ αυτό και παγκόσμια, τέτοιες μέρες, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στέλνουν το μήνυμα ότι «τα ζώα είναι φίλοι μας για μια ζωή, όχι μόνο για τα Χριστούγεννα».

Οι φιλόζωοι μπορούν αυτές τις μέρες να επισκεφθούν – μαζί με τα παιδιά τους – ένα από τα καταφύγια ζώων που λειτουργούν στο νησί μας, να δώσουν την εισφορά τους ή να στηρίξουν με εθελοντική εργασία το πολύ δύσκολό τους έργο, αντί να προσφέρουν τις ζωντανές ψυχές ως εφήμερο παιχνίδι.

Ένα ζώο μπορεί να είναι ένα ωραίο δώρο για τα Χριστούγεννα, μόνο αν το διαλέξουν τα ίδια τα παιδιά και ολόκληρη η οικογένεια είναι έτοιμη να αποδεχθεί την ευθύνη της αποδοχής ενός νέου μέλους της. Σε μια τέτοια περίπτωση συστήνουμε να επιλέξετε ένα σκύλο από ένα καταφύγιο ζώων.

Να θυμάστε πάντα ότι τα ζώα δεν είναι Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, είναι για μια ζωή.