(Το δολοφονικό λανέϊτ έρχεται τώρα από τα κατεχόμενα)

Your browser may not support display of this image. Δυστυχώς οι δηλητηριάσεις ζώων είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο στην Κύπρο. Υπολογίζεται ότι από την παράνομη αυτή δραστηριότητα δολοφονούνται κάθε χρόνο περίπου 10000 ζώα (κυρίως γάτες και σκύλοι). Στην Κύπρο φαίνεται ότι κάποιοι έχουν τη συνήθεια να αντιμετωπίζουν τις διαπροσωπικές τους διαφορές δηλητηριάζοντας τα άμοιρα ζώα. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη για το φαινόμενο αυτό, εφόσον δεν καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες για την καταστολή τέτοιων παράνομων πράξεων.

Η Κύπρια Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωση, κυρία Αντρούλα Βασιλείου, πρόσφατα κατάγγειλε ότι στην Κύπρο κυκλοφορούν και κατασκευάζονται γεωργικά φάρμακα-δηλητήρια τα οποία έχουν απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών έχει διερευνήσει την καταγγελία και φαίνεται ότι πραγματικά δύο δηλητήρια κατασκευάζονται και πωλούνται στην Κύπρο ενώ δύο άλλα εισάγονται και διατίθενται στην Κύπρο ελεύθερα σε μεγάλες ποσότητες.

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και οι φιλοζωικές οργανώσεις έχουν καταβάλει προσπάθεια συλλογής υπογραφών για ΑΜΕΣΗ κατάργηση των δηλητηριάσεων και την ανάληψη από την κυβέρνηση μέτρων για τον τερματισμό των δηλητηριάσεων ζώων.

Οι υπογραφές παραδόθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στον Υπουργό Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, και σύντομα θα παραδοθούν και στον Υπουργό Εσωτερικών.

Your browser may not support display of this image. Χάρη στην πλήρη υποστήριξη των συνειδητοποιημένων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, η εκστρατεία είχε μεγάλη επιτυχία.

Ο Υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων στην απάντηση του προς τον κύριο Περδίκη, στη Βουλή, δήλωσε ότι το Furatan από τις 13 Δεκεμβρίου 2008 και μετά θα θεωρείτο απαγορευμένο. Πέραν τούτου, η εκστρατεία συνεχίστηκε με την απαίτηση να απαγορευτεί και το Λανέιτ. Από τις 18 Μαρτίου 2009, απαγορεύεται να πωλείται ή να χρησιμοποιείται στην Κύπρο, εφόσον πλέον θεωρείται ως άκρως επικίνδυνο δηλητήριο.

Δυστυχώς φαίνεται ότι η χρήση του Λανέϊτ δεν έχει σταματήσει. Η αδράνεια των αρχών επέτρεψε σε ασυνείδητους εμπόρους να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες αυτού του τοξικού δηλητηρίου με τις οποίες τροφοδοτούν τους επίδοξους δολοφόνους. Δεν έγινε καμιά εκστρατεία εκ μέρους των αρχών για έλεγχο των αποθεμάτων του τοξικού λανέϊτ. Τελευταία μάλιστα ξεκίνησαν να μεταφέρουν το λανέϊτ από τα κατεχόμενα όπου πωλείται χωρίς περιορισμό. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών καλεί τις αρχές να επιβάλουν έλεγχο στα οδοφράγματα για να σταματήσει η μεταφορά του τοξικού λανέϊτ στις ελεύθερες περιοχές.

Η εκστρατεία ήταν επιτυχής και έτυχε υποστήριξης από ανθρώπους που νοιάζονται για την υγεία τους, αλλά και για τα ζώα. Αποδείχθηκε ότι όταν οι άνθρωποι ενώνουν τη δύναμη της φωνής τους και παλεύουν μαζί για ένα καλύτερο αύριο, πολλά μπορούν να επιτευχθούν.