Το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρόσφατη απόφαση του για τον Ακάμα αποφάσισε να αλλάξει την προηγούμενη απόφαση του για επανέναρξη των εργασιών από την 18η Δεκεμβρίου. Θεωρούμε θετικό στοιχείο στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την παύση των εργασιών στον Ακάμα για ικανή χρονική περίοδο.

Στο κείμενο όμως της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, υπάρχουν αναφορές για βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, ωσάν να μιλάμε για θεματικό πάρκο (κάτι σαν λούνα παρκ) και όχι για φυσικό βιότοπο που τυγχάνει παγκόσμιας και ευρωπαϊκής προστασίας.

Γίνονται επίσης αναφορές για σύντομη αποπεράτωση του έργου, ενώ ταυτόχρονα η απόφαση μιλά για πολύμηνη παύση των εργασιών. Δεν εντοπίζεται αναφορά για επαρκή πλαίσιο προστασίας για τις περιοχές που βρίσκονται εκτός του κρατικού δάσους.

Ερωτήματα προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επανεξέταση των έργων του οδικού δικτύου, κόμβων κτλ, την ίδια ώρα αποφάσισε και την συνέχιση της υφιστάμενης σύμβασης και πως οι εργασίες του εργολάβου θα συνεχίσουν από το σημείο που έχουν σταματήσει.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό συνεχίζεται η έρευνα, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά το πόρισμά της δεν μπορεί να δημοσιευτεί.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν μας πείθει η Κυβέρνηση ότι θέλει να αλλάξει την κατάσταση με τα έργα στον Ακάμα. Ο Ακάμας αντιμετωπίζεται σαν ένα θεματικό πάρκο ή λούνα παρκ, αντί ως μια ιδιαίτερα ευαίσθητη οικολογικά περιοχή.

Οι ενέργειες μας όμως θα συνεχίσουν, τόσο εντός της Κύπρο, όσο και εκτός, με στόχο να σωθεί η χερσόνησος.