Στους ιατρούς του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) ενεγράφη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), με το γεγονός να προκαλεί μια ευχάριστη έκπληξη στην κοινή γνώμη, καθώς ο ΠΙΣ διατηρεί έντονες και συχνά αντίθετες θέσεις για το ΓεΣΥ, οι οποίες εκφράζονταν πολλές φορές κι από τον ίδιο τον κ. Βάσο Οικονόμου.

Η θετική στάση του κ. Οικονόμου, αν κι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ενστάσεις και αντιρρήσεις που εξέφραζε και συνεχίζει να εκφράζει ο ΠΙΣ, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΓεΣΥ εξυπηρετεί το σύνολο των εμπλεκομένων, δηλαδή τόσο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, όσο και τους ίδιους του ασθενείς.

Θεωρούμε ότι έχει δημιουργηθεί άλλη μια ευκαιρία για τον ΠΙΣ να αναθεωρήσει και να μελετήσει εκ νέου το επιδιωκόμενο Σύστημα Υγείας, για το οποίο είναι παραδεκτό ότι μέχρι την πλήρη υλοποίηση του υπάρχει πολύς δρόμος, αλλά λιγοστό χρονικό περιθώριο. Ωστόσο, η θετική στάση απέναντι στο ΓεΣΥ θα βοηθήσει να επιλυθούν και τα θέματα που τίθενται επί τάπητος από μέρους του ΠΙΣ.

Ελπίζουμε ότι την στάση αυτή του κ. Οικονόμου θα ακολουθήσουν κι άλλοι επώνυμοι γιατροί, που ο ρόλος και η θέση τους είναι τέτοια, που μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο σημαντική με του κ. Οικονόμου.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί για άλλη μια φορά το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ αλλά και την Κυβέρνηση να επισπεύσουν την επίλυση των εκκρεμοτήτων, μακριά από όσους αναζητούν λύσεις εκτός ΓΕΣΥ ή συνεχίζουν να προτείνουν ακρωτηριασμό του. Η καθορισμένη ημερομηνία για την πρώτη φάση ουσιαστικής εφαρμογής του ΓεΣΥ, έχει οριστεί η 1η Ιουλίου του 2019, χρονικό περιθώριο το οποίο είναι πολύ – πολύ κοντά.