Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ακολουθεί τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Κύπρου, καταρρίπτοντας τον πλαστό μύθο της Κυβέρνησης περί «success story», εφόσον εντοπίζονται συγκεκριμένες αδυναμίες που θέτουν σε κίνδυνους την οικονομία της Κύπρου.
Όπως η ΕΕ, τώρα και το ΔΝΤ, έκλεισε τα αυτιά του στους πανηγυρισμούς του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ισχυρίστηκε ενώπιον της Βουλής τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η χώρα μας στέκεται στα πόδια της γερά. Το ΔΝΤ απαριθμεί τους κινδύνους για την οικονομία της χώρας διεξοδικά: τραπεζικός τομέας, περιορισμός του ρυθμού αύξησης των κρατικών δαπανών και της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, είναι μόνο μερικά που θέτουν σε επικινδυνότητα την Κυπριακή οικονομία.
Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα υπόψη του τις επιπτώσεις επί των δημοσιονομικών, από τις αποφάσεις του δικαστηρίου, για τις αποκοπές των μισθών και συντάξεων των δημόσιων υπαλλήλων.
Δυστυχώς, ενώ πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν πολιτικές για την προώθηση βιώσιμης πράσινης ανάπτυξης, επενδύσεων για επίτευξη του στόχου για μείωση των συνολικών εκπομπών ρύπων σε εθνικό επίπεδο και των μέτρων για διαχείριση των επιπτώσεων του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, στην Κύπρο επιλέγεται η πολιτική των παροδικών τονώσεων της οικονομίας.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το «success story» δεν πείθει ούτε τους Ευρωπαίους αλλά ούτε και το ίδιο το ΔΝΤ. Οφείλει πλέον να κάνει μια μεγάλη στροφή στις νέες οικολογικές και πράσινες πολιτικές, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, στην πληροφορική και την καινοτομία. Οι Κυβερνώντες αντί να εμμένουν στο ίδιο κερδοσκοπικό σύστημα αλόγιστης και χωρίς όρια ανάπτυξης, που οδηγεί την οικονομία της χώρας σε συνεχόμενες κρίσεις ύφεσης, ας δοκιμάσουν μια νέα αειφόρο οικονομική πολιτική.