Βάσει των καταγγελιών που έχουν γίνει από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας, έχει εντοπιστεί συγκεκριμένος έμπορος που μεταφέρει παράνομα φυτοφάρμακα από τα κατεχόμενα και για τον οποίον μολονότι εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης, αυτή δεν έχει ακόμα εκδικαστεί. Ταυτόχρονα όμως, βάσει των καταγγελιών, εμφανίζεται μια παράδοξη ανοχή με σχετική ευελιξία στα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται, όταν εντοπίζονται τέτοια περιστατικά.

Η απάντηση μάλιστα του ίδιου του Υπουργού, κ. Κουγιάλη, που έναντι των κατηγοριών προβάλλει το επιχείρημα πως συνήθως τα πρόστιμα μειώνονται συγκριτικά με τα αρχικά ποσά, αν διαπιστωθεί πως πρόκειται για “μεμονωμένο περιστατικό”, μόνο προβληματισμό προκαλεί. Αλήθεια, κ. Κουγιάλη, η καταγγελλόμενη περίπτωση αφορά “μεμονωμένο περιστατικό” ενός επιχειρηματία που συνεχίζει να διακινεί παράνομα και πιθανώς επικίνδυνα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους, φυτοφάρμακα;

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών λέμε ξεκάθαρα, πως πρέπει να παταχθεί το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα. Είναι μια πολύ επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία δραστηριότητα, η οποία δυστυχώς ανθεί τα τελευταία χρόνια. Όταν επισήμως καταγγέλλεται ότι με άνωθεν εντολές έχουν διαγραφεί διοικητικές ποινές σε παρανομούντες, ή ότι καθυστερεί  δραματικά η εκδίκαση υποθέσεων, δικαίως ανησυχούμε για την έξαρση της παρανομίας του λαθρεμπορίου φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα.

Untitled

Untitled1