Η είδηση της ημέρας είναι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί για το άνοιγμα των αεροδρομίων και την επανεκκίνηση της «τουριστικής βιομηχανίας».

Ήδη χτες η Βουλή έδωσε ισχυρή στήριξη κυβερνητικής εγγύησης ογδόντα εκατομμυρίων ευρώ στους τουριστικούς πράκτορες (και ιδιαίτερα τους μεγάλους τουριστικούς διεθνείς οργανισμούς) προκειμένου να συνεχίσει η Κύπρος να τυγχάνει της προτίμησης τους, παραβιάζοντας εν γνώση κυβέρνησης και κομμάτων τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Από την άλλη η συνολική στήριξη στην «τουριστική βιομηχανία» δόθηκε χωρίς καμία απολύτως δέσμευση ότι θα προσφέρουν ελκυστικά πακέτα διακοπών σε Κύπριους και ξένους πελάτες. Φημολογείται ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία θα επιλέξουν να καρπωθούν το ωφέλημα της πιστωτικής σημείωση (voucher) χωρίς να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους για το 2020. Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία γιατί η πλειοψηφία των κομμάτων αρνήθηκαν να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις ότι δεν θα απολύσουν προσωπικό.

Οι επιπτώσεις στις επισιτιστικές και άλλες παρεμφερείς υπηρεσίες (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, καφετέριες κλπ.)  θα είναι ανυπολόγιστες.

Καλούμε τη κυβέρνηση να παρουσιάσει αμέσως – εκτός από συνθήματα και επικοινωνιακά βίντεο – συγκεκριμένα μέτρα για ελκυστικά πακέτα διακοπών για Κύπριους και ξένους τουρίστες.

Περιμένουμε ότι το σχέδιο επιχορηγημένων διακοπών των κοινωνικών ασφαλίσεων θα είναι εφέτος διευρυμένο ώστε να καλύπτει περισσότερους Κύπριους ή εργαζομένους στη Κύπρο, περισσότερα ξενοδοχεία αλλά και άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις. Η Κυβέρνηση «χρωστά» άλλωστε σχεδόν 8 δισ. στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ας επιστρέψει φέτος κάποια εκατομμύρια υπό την μορφή χρηματοδότησης του προγράμματος επιδότησης των διακοπών.