Εντονότερη είναι από χθες η ανησυχία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μετά την δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης για το 2018 του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για το θέμα των «χρυσών διαβατηρίων και βιζών» και πύργοι στην άμμο της κυπριακής οικονομίας.

Την ώρα που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τα διαβατήρια τα οποία εκδίδονται από κράτη μέλη της, σε μια προσπάθεια να μειώσει το έντονο φαινόμενο της “πώλησης” της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάνει λόγο για επιπτώσεις που ίσως προσομοιάσουν με την λεγόμενη «Ολλανδική ασθένεια». Δηλαδή να μεταφερθούν πόροι μακριά από παραγωγικούς τομείς και να δημιουργηθεί ακόμα μια φούσκα.

Οι κίνδυνοι είναι ορατοί τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οικονομικών εγκλημάτων. Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έθεσε ενώπιον της Βουλής σχετική πρόταση νόμου που όμως απέρριψαν τα υπόλοιπα των κομμάτων, θέτοντας τα δικά τους συμφέροντα πάνω από το δημόσιο συμφέρον.

Τα πράγματα πλέον είναι ξεκάθαρα. Απαιτείται άμεσα να υπάρξει διαφάνεια αλλά και ασφαλιστικές δικλίδες μέσω κανονισμών στην παροχή υπηκοότητας σε αλλοδαπούς επενδυτές.