Ιδιαίτερη απήχηση είχε και φέτος η πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, της Γυναικείας Κίνησης Οικολόγων (ΓΥΚΟ) και της Νεολαίας Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) να προσφέρει οικολογικά βαμμένα αυγά σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Στο κοινό προσφέρθηκαν κόκκινα οικολογικά βαμμένα αυγά με τις καλύτερες πασχαλινές ευχές, στο γραφείο του Κινήματος στη Λευκωσία και στη Λεμεσό στην πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Συγχρόνως, δόθηκε και ενημερωτικό υλικό που αφορά φυσικές μεθόδους βαψίματος των πασχαλινών αυγών. Η ενημέρωση για την οικολογική μέθοδο βαφής των πασχαλινών αυγών κίνησε το ενδιαφέρον του κοινού και έδειξε ικανοποίηση για την εκδήλωση “Βαμμένα Κόκκινα Αυγά … Οικολογικά” .

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων (ΓΥΚΟ) και η Νεολαία Οικολόγων (ΝΕ.ΟΙ.) στηρίζουν και προτείνουν εμπράκτως τη χρήση των φυσικών βαφών τονίζοντας ότι μπορούμε να βάψουμε και να διακοσμήσουμε τα αυγά του Πάσχα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικές βαφές του εμπορίου.

Σε δηλώσεις της, η κ. Γιαννούλα Μαρκίδου Χατζηθωμά, γενική γραμματέας της ΓΥΚΟ, τόνισε:

” Η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων και φέτος μοίρασε αυγά οικολογικά βαμμένα, με στόχο να περάσει το οικολογικό μήνυμα στη συνείδηση του πολίτη.

Οι χημικές βαφές μπορεί να είναι τοξικές ή να περιέχουν χρωστικές ουσίες οι οποίες πιθανόν να προκαλέσουν αλλεργίες. Ο καλύτερος τρόπος για να βάψουμε τα αβγά χωρίς χημικές και χρωστικές ουσίες είναι να χρησιμοποιήσουμε την ίδια τη φύση.

Το χρώμα ίσως να μην είναι τόσο έντονο όσο με αυτές αλλά σίγουρα είναι πιο πρωτότυπο και πιο υγιεινό.

Προτείνουμε διάφορα οικολογικά χρώματα:

Κόκκινο : Ριζάρι ή Παντζάρια

Κίτρινο : Μαργαρίτες, σιμιλλούθκια

Κεραμιδί: Κρεμμυδόφυλλα

Πράσινο: Σπανάχι ή φύλλα αμυγδαλιάς ή καρυδιάς

Μωβ: Βιολέτες

Η Γυναικεία Κίνηση Οικολόγων προτείνει τη χρήση των φυσικών βαφών, που απλόχερα μας προσφέρει η κυπριακή φύση, για το βάψιμο των αυγών και εύχεται σε όλους Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση”.