Η οριακή νίκη του Ερντογάν του προσδίδει σημαντικά ενισχυμένες εξουσίες και θεωρητικά τον διατηρεί στην προεδρία ως το 2029.

Η ανυπαρξία στην Τουρκία αντίβαρου και με τη λογική ότι η εκτελεστική εξουσία θα είναι συγκεντρωμένη στα χέρια του Προέδρου ανοίγει τον δρόμο για την εγκαθίδρυση ενός ακόμη περισσότερο αυταρχικού καθεστώτος με τις προεκτάσεις του να μας επηρεάζουν άμεσα.

Μάλιστα ο Ερντογάν αναφέρθηκε χθες στην πιθανή διοργάνωση ενός ακόμη δημοψηφίσματος, για την επαναφορά της θανατικής ποινής—κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό.

Προκαλεί πάντως ιδιαίτερο προβληματισμό η τακτική κάποιων στην Κύπρο, οι όποιοι ελπίζουν ότι μπορούν να συνδιαλλαγούν με το θηρίο του οθωμανικού φασισμού που συνιστά το καθεστώς Ερντογάν.

Είναι ποτέ δυνατόν ένας αυταρχικός και αλαζονικός δικτάτορας να εγκαταλείψει τα σχέδια του για ένταξη της Κύπρου, στην “μεγάλη αγκαλιά της Τουρκίας”, όπως δήλωσε πρόσφατα;

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Τουρκία σήμερα για μια ακόμη φορά προκαλεί με τις στρατιωτικές ασκήσεις στα κατεχόμενα παραβιάζοντας το FIR Λευκωσίας.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταδικάζουμε την προσπάθεια πόλωσης της έντασης της Τουρκίας στην περιοχή και καλούμε την Κυβέρνηση να καταγγείλει τις πρακτικές της στη διεθνή κοινότητα.

Οι εξελίξεις είναι αρνητικές και δύσκολα οι συνομιλίες θα ξεκολλήσουν από το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει.

Ζητάμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις ενόψει και της συνάντησης του την Πέμπτη με τον Ακιντζί.