Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζει την εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου της Κοινότητας Μαθιάτη την Κυριακή 30 Απριλίου η ώρα 11:00, με σκοπό να αποτραπεί η επαναλειτουργία του μεταλλείου. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Γυμνάσιο της Αγίας Βαρβάρας και θα ακολουθήσει πορεία με αυτοκίνητα που θα τερματίσει στον χώρο του μεταλλείου όπου θα γίνουν ομιλίες.

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας γίνεται ως απάντηση στην αίτηση της ιδιωτικής εταιρείας Hellenic Copper Mines, η οποία ζητά την επαναλειτουργία του μεταλλείου στην περιοχή Μαθιάτη, θέτοντας σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, την υγεία των πολιτών και την αρχαιολογική και πολιτιστική αξία του χώρου.

Η Ομάδα Προστασίας Ιστορικού και Περιβαλλοντικού Πλούτου της Κοινότητας Μαθιάτη έχει προβεί στη διεξαγωγή αναλύσεων στο έδαφος του μεταλλείου του Στρογγυλού και σύμφωνα με τα αποτελέσματα προκύπτει σοβαρός κίνδυνος για τους κατοίκους της περιοχής, εφόσον το μεταλλείο λειτουργήσει ξανά, αφού θα ενεργοποιηθούν ρυπογόνες ουσίες που είναι αδρανοποιημένες εδώ και ογδόντα χρόνια μέσα στο έδαφος της περιοχής.