Η προωθούμενη από την κυβέρνηση πώληση του Κρατικού λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή, αποτελεί μια λάθος επιλογή που μακροπρόθεσμα θα ζημιώσει το κράτος. Μολονότι η επιλογή συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, κατά περίπτωση, μπορεί να αποτελεί μια σωστή κατεύθυνση, αυτή πρέπει να επιλέγεται σε οικονομικά πεδία που χρήζουν ανάπτυξης, την οποία το κράτος μόνο του αδυνατεί να χρηματοδοτήσει.

Η περίπτωση του Κρατικού Λαχείου όμως δεν εντάσσεται στην κατηγορία αυτή, αφού αποτελεί μια κερδοφόρο δημόσια επιχείρηση, τα έσοδα της οποίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών του κράτους, όπως η άσκηση κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Αυτά τα έσοδα, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης, απλώς θα μεταβιβαστούν στον ιδιώτη επενδυτή, τον οποίο φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να “προικίσει” με το μπόνους της κατάργησης του άλλου ημικρατικού λαχείου, του λαχείου του ΡΙΚ.

Γενικώς φαίνεται να συμβαίνουν περίεργα πράγματα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στην Κύπρο. Μας  προβληματίζει η προ μερικών μηνών τοποθέτηση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος έκανε λόγο για ευθεία σύνδεση της Ελεγκτικής Εταιρείας που παρείχε στην κυβέρνηση τη μελέτη για τον τομέα των τυχερών παιγνίων, με συγκεκριμένη μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στον κλάδο.

Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί, είναι η ζημιογόνος -κατά τον Γενικό Ελεγκτή- “διακρατική” συμφωνία με τον ΟΠΑΠ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο οι δημόσιες επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα υγιές περιβάλλον, με κερδοφορία εφόσον δε μεταχειρίζονται από τις κυβερνήσεις ως “μαγαζιά” για να βολέψουν τους “δικούς τους”. Οι δημόσιες επιχειρήσεις οφείλουν με τον τρόπο αυτό, να επιστρέφουν μερίδιο των κερδών τους στην κοινωνία, η οποία κατά το παρελθόν χρηματοδότησε την ίδρυση και λειτουργία τους.