Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε την προώθηση της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών που παρέχουν οι Κοινότητες. Η εξέλιξη αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί, θα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα, τόσο ως προς τον εξορθολογισμό του κόστους για της Κοινότητες, όσο και αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Βασισμένοι σε αυτούς τους δύο άξονες, επιμέναμε εδώ και μία δεκαετία στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης της συμπλεγματοποίησης, με τις κυβερνήσεις διαχρονικά όμως να κωφεύουν. Ήθελαν να κάνουν “μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης”, να διαλύσουν Δήμους και Κοινότητες, να μειώσουν τον αριθμό των Κοινοτήτων και των Δήμων και άλλα βαρύγδουπα λαϊκίστικα “οράματα”. Έπαιξαν με τις εκλογές (θα αναβληθούν- δεν θα αναβληθούν) και με το πήγαινα-έλα των προτάσεων και σχεδίων. Έβαλαν τον πήχη ψηλά και όπως ήταν φυσικό δεν κατάφεραν να τον περάσουν.

Έθεσαν τους Δήμους και τις Κοινότητες σε μια κατάσταση αναμονής και στο “περίμενε” (pause) για δέκα σχεδόν χρόνια. Και δεν σκέφτηκαν ή δεν ήθελαν να κανουν το αυτονόητο που ήταν να υποχρεώσουν τις Κοινότητες να ενώσουν δυνάμεις , υπηρεσίες και αρμοδιότητες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και τις ανάγκες των πολιτών.

Έστω και τώρα, με πρακτικό και συγκεκριμένο τρόπο φαίνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσγειώνεται στην πραγματικότητα και στοχεύει στη συναίνεση και στο εφικτό. Ένα βήμα θετικό που είναι εφικτό, είναι καλύτερο από πέντε θετικότατα που είναι όμως ανέφικτα.

Θα στηρίξουμε -αφού βέβαια μελετήσουμε- τα κυβερνητικά νομοσχέδια για την συμπλεγματοποίηση των κοινοτικών υπηρεσιών γιατί θεωρούμε ότι ουσιαστικά έτσι υλοποιείται μια δική μας πρόταση.