101 χρόνια, συμπληρώνονται φέτος από την αποβίβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη της πιο άγριας φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922, οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τις 200.000, ενώ μερικοί ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους έως και τις 350.000.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δεν ξεχνά την Ποντιακή Γενοκτονία και ζητάει να καταστεί η 19η Μαΐου ως Επίσημη Ημέρα Μνήμης και Τιμής για τους Έλληνες του Μικρασιατικού Πόντου.

Ήδη από το 2014 ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης κατέθεσε σχετική πρόταση νόμου την οποία αρνούνται τα κόμματα να συζητήσουν.

Μάλιστα κατά τη συζήτηση των κανονισμών λειτουργίας των δημοσίων σχολείων το 2017, η Ολομέλεια της Βουλής απέρριψε την τροπολογία των Οικολόγων για να μην δυσαρεστήσουν τους Τούρκους.

Ακόμα και πρόσφατα ο κ. Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του το 2018 προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη, ζήτησε να ψηφιστεί η σχετική πρόταση νόμου, αλλά δυστυχώς έμεινε και πάλι στις εκκρεμότητες.

Στην Κύπρο που βιώνουμε ακόμη τα αποτελέσματα της Τουρκικής εισβολής, η ημέρα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Είναι ημέρα μνήμης και για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν κατά την εισβολή του 1974. Είναι λοιπόν υποχρέωση μας, όχι μόνο έναντι των νεκρών, αλλά κυρίως έναντι των νέων ανθρώπων και μελλοντικών πολιτών αυτής της χώρας, να τιμήσουμε ιδιαίτερα την 19η Μαΐου. Διότι χιλιάδες Έλληνες του πόντου ζουν πλέον αναμεσά μας, είναι συμπολίτες μας και συμπατριώτες μας.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 γενοκτονηθέντων Ελλήνων του Πόντου, επί της Λεωφόρου Γερίου στο Γέρι, στις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης 19/05. Στη τελετή μνήμης και τιμής θα παρευρεθεί ο Δήμαρχος Γερίου κ. Νεόφυτος Παπαλαζάρου, η κ. Λίνα Φενερίδου, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ποντίων Κύπρου «Παναγία Σουμελά», ο Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας κ. Βαλέριος Δανιηλίδης, ο αναπληρωτής εκτελεστικός γραμματέας του Κινήματος κ. Γιώργος Στυλιανίδης όπως και ο κ. Χαράλαμπος Ττερλικκάς Τοπικός Γραμματέας Γερίου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών.