Χαιρετίζουμε την καθιέρωση κατώτατων μισθών στη ξενοδοχειακή βιομηχανία για 13 επαγγέλματα στον κλάδο. Το διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου, που προβλέπει ελάχιστους μηνιαίους και ελάχιστους ωριαίους μισθούς, μας βρίσκει σύμφωνους, ενώ παράλληλα ευελπιστούμε να εφαρμοστεί σε όλα τα επαγγέλματα.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καταθέσαμε πρόταση νόμου στις 18 Μαΐου 2018 για καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού. Η καθυστέρηση ωστόσο που παρατηρείται είναι εντελώς αδικαιολόγητη.
Η προβολή του επιχειρήματος για περαιτέρω μείωση της ανεργίας μέχρι το 5%, (όπως ανέφερε σε παλαιότερες δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας) είναι εντελώς αβάσιμη. Διερωτόμαστε άραγε αν άλλες χώρες που έχουν υιοθετήσει το θεσμό του εθνικού κατώτατου μισθού έχουν ανεργία κάτω του 5%. Μήπως αν η ανεργία για τον οποιοδήποτε λόγο μετά την καθιέρωση του εθνικού κατώτατου μισθού ανέλθει (έστω και εποχιακά) πέραν του 5% τότε θα αναστέλλεται ο θεσμός; Αυτό επιδιώκει η Κυβέρνηση; Ένα θεσμό που θα είναι on-off (θα ισχύει περιοδικά);
Χρειάζεται πλήρης εφαρμογή του μέτρου σε όλα τα επαγγέλματα όπου δεν θα επιτρέπει σε εργοδότη να πληρώνει αυθαίρετα και όσα θέλει τους υπαλλήλους του. Η εξέλιξη αυτή θα τερματίσει τη σημερινή εκμετάλλευση που υφίστανται πολλοί εργοδοτούμενοι διαφόρων επαγγελμάτων, οι μισθοί των οποίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξευτελιστικά χαμηλοί, ιδιαίτερα όσοι εργάζονται σε ωριαία βάση.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ως πρωτεργάτης στην προσπάθεια κατοχύρωσης κατώτατου μισθού, εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου η πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών να μετουσιωθεί σε πράξη, χωρίς εκπτώσεις και παραθυράκια.
Ευθύνες έχει βεβαίως και η Βουλή, ενώπιον της οποίας εκκρεμεί η πρόταση νόμου των Οικολόγων. Έχει υποχρέωση η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας να προωθήσει την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων για επί της αρχής υιοθέτησης του θεσμού του εθνικού κατώτατου μισθού.