*Δήλωση κ. Νίκου Παυλίδη, Αντιπρόεδρου Α του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα επτά χρόνια από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην πατρίδα και στις ζωές μας. Με πρόφαση το προδοτικό πραξικόπημα που προηγήθηκε, η Τουρκία, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τους χουντικούς και ντόπιους προδότες εκτελούσε τη δεύτερη φάση του ξενοκίνητου εγκλήματος.

Στο πέρασμα του ο Αττίλας άφηνε νεκρούς και αγνοουμένους, αιχμαλώτους, τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Η αντίσταση των προδομένων υπερασπιστών της πατρίδας, όσο μάταιη και αν ήταν, έγραψε σελίδες απαράμιλλου ηρωισμού.

Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 παραμένουν άσβεστα στη μνήμη όσα χρόνια και αν περάσουν.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επισημαίνουμε ότι η μνήμη αυτή δεν μας επιτρέπει παρά μόνο να αγωνιζόμαστε για τον τερματισμό της κατοχής και για να πετύχουμε την απελευθέρωση και  πραγματική επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου καταμαρτυρούν και πάλι την προσήλωση της Τουρκίας στο σχέδιο του ολοκληρωτικού ελέγχου της χώρας μας και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Τα έκνομα σχέδια της Τουρκίας για την τουρκοποίηση της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, οι παραβιάζεις της Κυπριακής ΑΟΖ και των χωρικών μας υδάτων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Τώρα, ο Ερντογάν έχει επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, και με νέα «μαντάτα» έρχεται να βάλει περισσότερο αλάτι στις ανοικτές πληγές του κυπριακού λαού, και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τους Ευρωπαίους μας εταίρους, όλες τις φίλιες χώρες, να αντιδράσουν και να μη μείνουν άπραγες και σιωπηλές στην τρίτη εισβολή που τώρα επιχειρεί η Τουρκία στην πατρίδα μας. Στο τέλος, όπως έγραψε και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, θα θυμόμαστε όχι τα λόγια των εχθρών μας, αλλά τη σιωπή των ‘φίλων’ μας.

Συντασσόμαστε με τους Τουρκοκύπριους εκείνους που και αυτοί αντιδρούν στη σουλτανική μεγαλομανία του Ερντογάν, και που και αυτοί οραματίζονται μια επανενωμένη, απαλλαγμένη από ξένα συμφέροντα, κοινή πατρίδα.

Έχουμε χρέος στους ηρωικούς υπερασπιστές της πατρίδας μας και στις επόμενες γενεές να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και για μία δίκαιη, βιώσιμη, και αειφόρο λύση που θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πανανθρώπινες αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.  Χρωστούμε, όπως έγραψε και ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς, σε όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί.