Χωρίς επίσημη ενημέρωση και μόνο μέσω “διαρροών” συνεχίζουμε να πληροφορούμαστε για το «κοινό έγγραφο» του κ. Άιντε, που θα μας οδηγήσει στη νέα Γενεύη.

Την ίδια ώρα, που ο πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται και πάλι ως “κοινοτάρχης” να προσέλθει στη Διάσκεψη, οι τουρκικές προκλήσεις παραμένουν χωρίς απάντηση, ενώ ο κ. Ακιτζί εξακολουθεί να αναφέρεται σε “όρους που επιμένει να βάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά” αναφερόμενος στο αυτονόητο αίτημα της κατάργησης του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και της άμεσης και πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων.

Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας, πως πέρα από την όποια πρόθεση του κ. Άιντε για ικανοποίηση όλων των πλευρών, η Κυπριακή Δημοκρατία, δε μπορεί να θεωρεί νίκη, οποιαδήποτε αναφορά σε παραμονή του κατοχικού στρατού και την αναγνώριση τουρκικών εγγυήσεων.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, οφείλουμε να κάνουμε σαφές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι για εμάς κανένα «κοινό έγγραφο» δε μπορεί να αποτελέσει οδηγό προς τη Γενεύη, εφόσον δεν κατατεθεί και  δεν συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας.

Η προσπάθεια ισορροπίας μεταξύ των αυτονόητων θέσεων μας απ’ τη μια και των προκλήσεων της Τουρκίας από την άλλη, που επιχειρεί ο κ. Άιντε, μόνο σε εγκλωβισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει, με ασφυκτικές πιέσεις προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης. Και δυστυχώς το πρόσφατο παρελθόν, δε μας αφήνει περιθώριο ελπίδας για την αντίδραση του Προέδρου, σε τέτοιου είδους πιέσεις.