Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για την χθεσινοβραδινή απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάφου με την οποία συναινεί στην ανέγερση καθεδρικού ναού στο χώρο του δημόσιου κήπου της πόλης.

Σε μία πρωτοφανή διαδικασία ανατράπηκε η απόφαση που λήφθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν.  Παρακολουθήσαμε τους Δημοτικούς Συμβούλους του ΕΛΑΜ να ταυτίζονται  με τους Δημοτικούς Συμβούλους της ΕΔΕΚ , ΔΗΣΥ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Οι δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΕΔΕΚ, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην επαναφορά του θέματος, είναι μέλη της δημοτικής ομάδας της ΕΔΕΚ που στις 21 Μαρτίου είχε ταχθεί κατά της ανέγερσης του ναού και που για κάποιο ανεξήγητο λόγο άλλαξαν γνώμη.

Βέβαια ο ανεξήγητος λόγος εξηγήθηκε: υπήρξαν παρεμβάσεις από τον Μητροπολίτη και από την ηγεσία του Κόμματος. 

Ταυτόχρονα, ο λαλίστατος Δήμαρχος Πάφου αθέτησε την προεκλογική δέσμευση του ότι δεν ετίθετο τέτοιο θέμα, διαμορφώθηκε μέσα από ένα αδιαφανές παρασκήνιο η πλειοψηφία του 10-9.

Το γεγονότα βέβαια προκάλεσαν εύλογα ερωτήματα. Έχει το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ πειστική απάντηση; Τα πανό με την επιγραφή «Έλληνες Χριστιανοί Πάφου», τα οποία θυμίζουν άλλες εποχές από ποιους γράφτηκαν; Πως αισθάνεται που ταυτίστηκε με το ΕΛΑΜ και ότι πιο αναχρονιστικό και εθνικιστικό υπάρχει στην Πάφο; 

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η αντίθεση μας αφορά το τσιμέντωμα του δημόσιου κήπου ανεξαρτήτως του όποιου κτίσματος. Η προσπάθεια μας για να επέλθει συμφωνία για χωροθέτηση του ναού σε εναλλακτική τοποθεσία θα γίνει ακόμη πιο έντονη και δυναμικότερη, ως η διαχρονική μας θέση. Γι’ αυτούς που για τους δικούς τους λόγους έσκυψαν το κεφάλι και υπέκυψαν, υπάρχει ακόμα τρόπος να εξιλεωθούν.