Δηλώσεις κ. Έφης Ξάνθου, Αντιπροέδρου Β’ του Κινήματος

Το μεγάλο παζάρι της Γενεύης και η συμμετοχή της ΚΔ.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών είχαμε προβλέψει ότι οι συνομιλίες του Κυπριακού θα καταλήξουν σε μία διάσκεψη που θα έχει το χαρακτήρα του μεγάλου παζαριου. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε.

Οι συνομιλίες δείχνουν καθυστέρηση με ευθύνη των Τ/κ, οι οποίοι έχουν ξεκάθαρο στόχο να οδηγήσουν όλα τα εκκρεμή θέματα στη Γενεύη.

Ο Πρόεδρος είναι ήδη εγκλωβισμένος και δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή των πραγμάτων.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελβετία, ειλικρινά αναρωτιόμαστε πως νιώθει η Κυβέρνηση όταν διά μέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνει ότι “το αν θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία παρούσα είναι ένα θέμα το οποίο είναι εκτός συζήτησης, έχει τελειώσει” και την ίδια ώρα ο κ. Άιντε να τονίζει ότι στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται «προφανώς οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ».

Όσον αφορά άλλους συμμετέχοντες που θα προσκληθούν, ο κ. Άιντε είπε ότι αυτό πρέπει ακόμη να συζητηθεί.

Άρα θα πρέπει να ενημερωθεί η Κυβέρνηση ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να επιμείνει στην αλλαγή της σύνθεσης της διάσκεψης. Είναι επιβεβλημένη η ενεργή συμμετοχή της Κ.Δ., των μονίμων μελών
του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ε.Ε.. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι πρέπει να έχουν ενεργή συμμετοχή και όχι παρουσία παρατηρητή.