Δηλώσεις κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου και βουλευτή Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά την Ολομέλεια της Βουλής, για το Κυπριακό.

Ζητάμε την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί για τις προτάσεις που έφερε η κ. Νιούλαντ, αφού σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες που έχουμε, η κ. Νιούλαντ έφερε προτάσεις και προσπάθησε να τις περάσει στους δύο ηγέτες.

Οφείλει λοιπόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς. Για να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων πριν να είναι πολύ αργά.

Εμείς χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο εκπρόσωπος του έχουν ξεκαθαρίσει, ότι θέλουμε να εμπλέξουμε και τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη συζήτηση για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί για να φέρει αποτελέσματα. Πρέπει εμείς οι ίδιοι να καλέσουμε τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας να έρθουν στην Κύπρο, αλλά και εμείς οι ίδιοι, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο ΥΠΕΞ, να τους ενημερώσουμε και να ζητήσουμε τη δική τους τη συμβολή.

Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου Αναστασιάδη το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων περνά μέσα από το Συμβούλιο ασφαλείας με την εφαρμογή του Κεφαλαίου 7.

Άρα απαιτείται άμεσα να κινητοποιηθούμε προς την πλευρά των χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αναφορικά με τα σημεία που έθιξε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς την κ. Νιούλαντ και στον κ. Ακιντζί, χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος διάλεξε την ευκαιρία αυτή να αναδείξει τις αρνητικές ενέργειες του ψευδοκράτους σε ότι αφορά τους εγκλωβισμένους στην Καρπασία, τη διασύνδεση με ηλεκτρικό ρεύμα, τα προβλήματα και τα προσκόμματα που αφορούν τις τράπεζες στα κατεχόμενα και τα οικονομικά στοιχεία από τη μελέτη για την επίλυση του Κυπριακού.

Μας προβλημάτισε και μας ανησύχησε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των υπηκοοτήτων που δυστυχώς συνεχίζουν να παρέχουν οι Τ/κ στους Τούρκους εποίκους, αλλά και στην καταστροφή του Πενταδακτύλου από τις ανεξέλεγκτές λατομεύσεις, ένα περιβαλλοντικό θέμα που μας απασχολεί πάρα πολύ ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.