Οι Τούρκοι με τη συνεχή προκλητική τους στάση φαίνεται να προσπαθούν να κηρύξουν το τέλος των συνομιλιών καθώς στέλνουν το Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα μάλιστα που η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ πραγματοποιεί συναντήσεις με τους ηγέτες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. 

Συγκεκριμένα, το τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και θα παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Μάιο, ερευνώντας και άλλα οικόπεδα.

Η Τουρκία προχωρεί σε κινήσεις που έρχονται να συμπληρώσουν τη σειρά των ρητορικών απειλών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια να επιδείξει δύναμη, ισχύ αλλά και να κάνει πράξη τα όσα διαμηνύει περί ελέγχου των κατεχομένων.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την επικοινωνιακή πολιτική της απόκρυψης που ενστερνίζεται η Κυβέρνηση οι οποία αρκέστηκε δια του εκπροσώπου της να πει πως «πάγια πρακτική μας είναι να μη σχολιάζουμε το πού μετακινούνται τα τουρκικά πλοία».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε πως προκειμένου να ανακοπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί σε όλα τα επίπεδα, απαιτείται η ανάληψη διεθνών πρωτοβουλιών που πριν απ’ όλα να θέτουν ευθέως το ζήτημα των τουρκικών απειλών έναντι ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.