Εν αναμονή της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μπορεί να συνεχίζει να συμπεριφέρεται στο Κυπριακό λες και κατέχει από τα κόμματα λευκή επιταγή, χωρίς να επιζητεί απόψεις ή στήριξη σε σημαντικά ζητήματα και να το πράττει μετά, κατόπιν των συναντήσεων που είχε και εν μέσω σοβαρών εξελίξεων.

Αποτελεί μεν θετική εξέλιξη, οι πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επιδιώκει συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Μουσταφά Ακιντζί, αλλά διερωτόμαστε πραγματικά στη βάση ποιων δεδομένων θα γίνει αυτή;

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, κα. Τζέιν Χολ Λουτ, αναχώρησε για να επισκεφθεί την Άγκυρα και δεν αποκλείεται να δει και άλλες εγγυήτριες δυνάμεις, αλλά και γι’ αυτή την εξέλιξη υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα.

Επίσης σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και είναι βέβαιο ότι στην ατζέντα τους βρίσκεται προς συζήτηση και το Κυπριακό.

Ταυτόχρονα, θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τα ενεργειακά ζητήματα, χρήζουν απαντήσεων. Το «Μπαρμπαρός», σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και η θέση της κυβέρνησης ότι δεν σχολιάζει, προκαλεί ανησυχία.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο πριν την συνάντηση του με την κ. Λουτ, ωστόσο δεν το έπραξε. Πλέον οι εξελίξεις είναι τέτοιες που απαιτείτο άμεσα η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Αναμένουμε ότι θα συζητηθούν τα θέματα ενέργειας και ασφάλειας, οι συνομιλίες μεταξύ των κ. Τσίπρα και Ερντογάν αλλά και να απαντηθούν τα πολλά ερωτήματα που προέκυψαν τόσο κατά την άφιξη και παραμονή της κ. Λουτ στην Κύπρο, όσο και κατά την αναχώρηση της σε συνδυασμό με τα επόμενα βήματά και τις επικείμενες συναντήσεις της.