Οι Τούρκοι με τη συνεχή προκλητική τους στάση φαίνεται να προσπαθούν να κηρύξουν το τέλος των συνομιλιών καθώς έστειλαν το Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στα τεμάχια 1, 8 και 11, την ώρα μάλιστα που η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ προσπαθεί να πετύχει με κάθε τρόπο την επανέναρξη των συνομιλιών.

Δείχνουν έμπρακτα ότι οι κινήσεις τους έρχονται να συμπληρώσουν σειρά ρητορικών απειλών έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς εξέδωσαν παράνομη Navtex που δεσμεύει περιοχή 4.000 τετρ. χλμ ανοικτά της Λεμεσού, σε μια προσπάθεια να επιδείξουν δύναμη, ισχύ αλλά και κάνουν πράξη τα όσα διαμήνυαν συστηματικά τους τελευταίους μήνες. Πρόκειται για μια επίδειξη αποφασιστικότητας που στέλνει μηνύματα για τα περαιτέρω.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε την ανάγκη ανάληψης διεθνών πρωτοβουλιών που να θέτουν ευθέως το ζήτημα των τουρκικών απειλών έναντι ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών με προοπτική μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Φαίνεται ότι η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας και η έκθεση καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ δεν αρκούν για να συγκρατήσουν την Άγκυρα.