Δυστυχώς η ανακοίνωση του “Υπουργείου Εξωτερικών” στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει τα όσα τονίζαμε για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την αδράνεια που είχε επιδείξει για μήνες η Κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Τούρκων, οι πρόσφατες εξελίξεις στα ενεργειακά “θα προκαλέσουν ζημιά στις διαπραγματεύσεις” και προχωρούν στις γνωστές απειλές ότι “δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι με την εγγυήτρια Τουρκία θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επιλέξει να “παγώσει” τους σχεδιασμούς που αφορούν την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου για να μη δυσαρεστήσει τον Ακιντζί. Δυστυχώς αυτή η παραχώρηση έδωσε το δικαίωμα στους Τούρκους να προβάλλουν αυτές τις παράλογες απαιτήσεις.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι συμφωνίες με μεγάλους ενεργειακούς κολοσσούς ενισχύουν και οχυρώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να προστατεύσει τα δικαιώματα της Κύπρου στην Κυπριακή ΑΟΖ μέσα από αυτές τις συμφωνίες που εμπλέκουν και μεγάλες ενεργειακές και πολιτικές δυνάμεις.