Δηλώσεις βουλευτή Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, προέδρου του Κινήματος

Φαίνεται ότι ο ρυθμιστής των Τηλεπικοινωνιών ενεργεί κατά τρόπο που αποτελεί βραχνά για τον ημικρατικό οργανισμό των τηλεπικοινωνιών της Cyta.

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια σχέση οργής μεταξύ της Cyta και του ρυθμιστή, μια σχέση για την οποία νιώθουν ιδιαίτερα ικανοποιημένες οι ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

Εμείς βέβαια ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών θέλουμε τον ρυθμιστή να είναι απέναντι σε όλους δίκαιος, να μην υπάρχει μεροληπτική στάση υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων και να επιτρέψει στη Cyta να λειτουργήσει κατά τρόπο που να μπορέσει να είναι θετικός και να συμφέρει στους χιλιάδες καταναλωτές της.

Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση στο όνομα της δημιουργίας υγιούς ανταγωνισμού να πληρώνει το κόστος αυτό, ο ίδιος ο καταναλωτής.

Συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού δεν διαμορφώνονται με το να βάλει στον “γύψο” τη μία από τις τρεις εταιρείες ο ρυθμιστής. Γιατί έτσι αντιληφθήκαμε ότι συμβαίνει σε σχέση με τη Cyta.

Από την άλλη θα θέλαμε ο ρυθμιστής να είναι πιο απαιτητικός στο θέμα της ανάπτυξης του δικτύου και της ποιοτικής αναβάθμισης.

Ο ίδιος βέβαια ισχυρίζεται ότι δεν είναι το πρόβλημα τα δίκτυα στην Κύπρο αλλά ότι εμείς οι Κύπριοι είμαστε αδέξιοι, στο να χειριζόμαστε τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας.

Θεωρώ ότι και οι ταχύτητες πρέπει να αναπτυχθούν και η ποιότητα πρέπει να ανεβεί και μπορεί να το κάνει αυτό ο ρυθμιστής με συγκεκριμένα μέτρα.

Τέλος, επειδή εμείς δεν φοβόμαστε τη διαφάνεια, ζητήσαμε από τον ρυθμιστή να τοποθετηθεί στο ζήτημα των απαιτήσεων του Ακιντζί για απευθείας σύνδεση της κινητής τηλεφωνίας μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων περιοχών.

Ήταν ξεκάθαρος ο ρυθμιστής ότι η ευρωπαϊκή οδηγία, την οποία ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία απαγορεύει την απευθείας σύνδεση μεταξύ των αδειοδοτημένων εταιρειών στην Κύπρο στις ελεύθερες περιοχές με τις μη αδειοδοτημένες και λειτουργούσες παράνομα εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στα κατεχόμενα.

Άρα αυτή η αθέτηση του Ακιντζί είναι έκνομη, είναι παράνομη , είναι καταχρηστική και στόχο έχει την αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας καθιστώντας την ένα κράτος παραβάτη των ευρωπαϊκών οδηγιών.

Αντίθετα, ο ρυθμιστής μας εξήγησε ότι δόθηκαν εναλλακτικές επιλογές στον κ. Ακιντζί για τους Τουρκοκύπριους, νόμιμες επιλογές τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι απέρριψαν καθ’ υπόδειξης βεβαίως της Τουρκίας, γιατί είτε εμπεριέχουν κόστος για τις εταιρείες είτε έχουν το στοιχείο ότι προϋποθέτουν μια μορφή αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.