Το περιστατικό θανάτου του φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας, αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράδειγμα του χρόνου που χρειάζεται να περάσει, ώστε οι συνέπειες μιας παρέμβασης που αλλοιώνει το περιβάλλον να πάψουν να υφίστανται.

Όπως έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα στον Τύπο, το φλαμίνγκο πέθανε συνεπεία δηλητηρίασης από σφαιρίδια μόλυβδου (σκάγια), τα οποία εντοπίστηκαν στο στομάχι αλλά και τον οργανισμό του δίποδου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σκοπευτήριο που βρισκόταν κοντά στην Αλυκή Λάρνακας έκλεισε το 2007, μετά από διαμαρτυρίες λόγω πολλαπλών και συνεχόμενων θανάτων πουλιών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μέσω του Προέδρου του και βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη προχωρεί ήδη σε κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης προς το αρμόδιο υπουργείο, με σκοπό να πληροφορηθεί αν έχουν εξεταστεί τρόποι με τους οποίους η διαβίωση των φλαμίνγκο στην Αλυκή Λάρνακας αλλά και στους άλλους υδροβιότοπους του νηπίου, γίνεται με όσο το λιγότερο πιθανούς κινδύνους, ιδιαίτερα απο τα κατάλοιπα του κυνηγίου ή της σκοποβολής. Επίσης η πολιτεία οφείλει να προβεί σε διερεύνηση άλλων κατάλοιπων που πιθανόν να παρέμειναν από τη λειτουργία του σκοπευτηρίου και που ίσως να αποτελούν κίνδυνο είτε για το περιβάλλον, είτε για τη δημόσια υγεία.