Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών περιλαμβάνει αναφορές που οφείλουν να προβληματίσουν ιδιαίτερα την Κυπριακή ηγεσία, καθώς αυτή την φορά επετεύχθη η ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ αλλά διαφαίνεται ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες δεν επαναρχίσουν σύντομα, ενδεχόμενα να βρεθούμε ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων.
Ο Αμερικανός Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος Τζόναθαν Κόεν ανέφερε στην ανοικτή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας οι διαιωνιζόμενες ειρηνευτικές αποστολές είναι απαράδεκτες και πως η UNFICYP και η γενική παρουσία του ΟΗΕ στην Κύπρο δεν μπορούν να υποκαταστήσουν ή να αποτελέσουν μέρος ενός τοπίου, που στερείται δρόμου προς μια πολιτική λύση.
Σημειώνουμε ότι είχαμε προειδοποιήσει για τις επαφές του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών των κατεχόμενων κ. Κουτρέτ Οζερσάι πρόσφατα στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να επιτύχει την αλλαγή των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ζητώντας από την Κυπριακή ηγεσία να προχωρήσει άμεσα σε ανάλογα διαβήματα.
Ταυτόχρονα με την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, το «Μπαρμπαρός» κινείται εντός των Κυπριακών οικοπέδων, με τον κ. Οζερσάι να διευκρινίζει στην Deutsche Welle πως «ότι είπαμε πριν, αυτό κάνουμε τώρα». Ξεκαθάρισε ότι μετά τις εργασίες θα καθοριστεί και το σημείο της γεώτρησης.
Εχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης σε δηλώσεις του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε ότι όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις, δημιουργώντας στην κοινή γνώμη εύλογα ερωτήματα για την ερμηνεία που μπορεί να δοθεί στην αναφορά αυτή, ιδιαίτερα μετά τα όσα θετικά προσδόθηκαν στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών διακρίνουμε πολλούς κινδύνους που αφορούν το Κυπριακό πρόβλημα, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου και που επιβαρύνονται με την Τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα. Θεωρούμε ότι η Κυπριακή ηγεσία οφείλει να δράσει άμεσα σε διεθνή και ευρωπαϊκά βήματα, καταγγέλλοντας τις προκλήσεις αυτές, ενώ οφείλει να θέσει ξεκάθαρα πλέον και στον ΟΗΕ ποιος έχει την πραγματική ευθύνη για την μη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όσον αφορά τις κατά καιρούς αμφιλεγόμενες αναφορές του ΠτΔ σε σχέση με το Κυπριακό, θεωρούμε ότι αυτές πρέπει να διασαφηνιστούν και να μην αφήνονται σκιές.