Σήμερα στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα αναφορικά με τη διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία.

Ο λόγος που το θέμα τέθηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, είναι διότι η υπάρχουσα κατάσταση προβληματίζει έντονα τη Βουλή.

Αγγίζοντας γενικότερα το θέμα που αφορά τις εξαρτήσεις στην Κύπρο, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι σύμφωνα με μελέτη της ESPAD η Κύπρος είναι 3η σε κατάταξη χώρα στην ΕΕ στην κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν πολλές αναφορές ότι γίνεται προσπάθεια προώθησης ναρκωτικών στα σχολεία.

Όπως εξηγήθηκε από τον κ. Θεοπέμπτου στην Επιτροπή Παιδείας, σήμερα υπάρχει μια κακή πολιτική από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, διότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα τμήματα που μπορούν να εφαρμόσουν την πολιτική της.

Με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επετεύχθη η απαγόρευση του αλκοόλ σε σχολεία, όταν για παράδειγμα γίνονταν πάρτι των συνδέσμων γονέων, ως ένα μέτρο ενάντια στις εξαρτήσεις. Άλλη μια προσπάθεια προς την ίδια κατεύθυνση είναι επίσης η πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από τον κ. Θεοπέμπτου και αφορά απαγόρευση πώλησης αλκοολούχων ποτών σε άτομα κάτω των 18 χρόνων.

Καταλήγοντας, ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι «Το τι πρέπει να κάνουμε το ξέρουμε. Το θέμα είναι πως δεν το κάνουμε».

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών πρωτοστάτησε και στην υπόθεση με την καθαρίστρια σε σχολείο η οποία κρίθηκε από Δικαστήριο ότι ήταν συνένοχη σε αποπλάνηση ανηλίκου αλλά παρέμεινε στη θέση της.

Επίσης θυμίζουμε την αναστάτωση που είχε προκληθεί στα Λύμπια όταν άγνωστοι περιτριγύριζαν με ύποπτες προθέσεις το σχολείο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι πρέπει να ελέγχονται αυστηρά όσοι έρχονται σε επαφή με τους μαθητές, εντός σχολικών μονάδων. Διανύουμε, δυστυχώς, την εποχή όπου ενώ βάζουμε φρουρούς και κάρτες εισόδου στα σχολεία για να περιοριστούν οι απειλές, ενδεχόμενα κάποιοι εκ των κινδύνων να είναι εντός των σχολικών μονάδων.