Η εξάπλωση των εξαρτήσεων έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις στα σχολεία μας, σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις αρμοδίων που τοποθετούνται με αφορμή το σοβαρό περιστατικό διακίνησης ναρκωτικών από κυλικειάρχη εντός σχολικής μονάδας.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με μελέτη της ESPAD η Κύπρος είναι 3η σε κατάταξη χώρα στην ΕΕ στην κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές, γεγονός που θα έπρεπε να ενεργοποιεί τους αρμόδιους για τα θέματα των εξαρτήσεων. Αντ’ αυτού τις τελευταίες ώρες βλέπουμε πολλούς, άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενους, να ανταλλάζουν διαξιφισμούς αντί να βρίσκουν λύσεις και θεραπείες στο πρόβλημα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι υπάρχουν μερικές υποδομές προς αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο η δράση τους δεν είναι αρκετή, όπως διαφαίνεται.

Ως εκ τούτου, η θέση μας είναι ότι πρέπει να ελέγχονται αυστηρά όσοι έρχονται σε επαφή με τους μαθητές, εντός σχολικών μονάδων. Οι διάφοροι οργανισμοί που ασχολούνται με τα θέματα, πρέπει να καταρτίσουν προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης αλλά και πλήρους αντιμετώπισης κατά των εξαρτησιογόνων ουσιών.