Το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων αδιαμφισβήτητα διέσυρε διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά και τις αποκαλύψεις του Al Jazeera και του πορίσματος Νικολάτου που αποκάλυψαν την εμπλοκή αξιωματούχων της Κύπρου, αλλά και της ίδιας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη σε αυτό.

Η Επιτροπή Νικολάτου, παρέδωσε το πόρισμα για το πρόγραμμα των πολιτογραφήσεων, όμως θεωρούμε αδιανόητο να καλύπτονται ακόμα τα ονόματα εταιρειών και δικηγορικών γραφείων που εμπλέκονται στο μέγα σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων».

Η κυβέρνηση οφείλει δε να δώσει εξηγήσεις για το πώς ακριβώς θα διαχειριστεί την διαδικασία κατά παράβαση που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν φτάνει που μας έκανε ρεζίλι διεθνώς με το πρόγραμμα, θα αντιμετωπίσουμε τώρα και σοβαρή εμπλοκή στις σχέσεις μας με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της απληστίας της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του περίγυρου της.

Σε δηλώσεις της η βουλεύτρια του Κινήματος Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρει: «Ζητούμε να δοθεί το πόρισμα αυτούσιο στη δημοσιότητα χωρίς μαύρα σημεία. Η πρακτική που εφαρμόζει ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ούτε τεκμηριώνει την ανάγκη αυτής της «λογοκρισίας». Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια και λογοδοσία από τους υπεύθυνους.

Επιπλέον, απαιτούμε ενημέρωση για την πορεία της διαδικασίας που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Οκτώβριου του 2020 και την απόφαση της να προχωρήσει σε δεύτερο στάδιο εκδίδοντας χθες Αιτιολογημένη Γνώμη ζητώντας εντός δύο μηνών απάντηση από την Κυπριακή Δημοκρατία. Θεωρούμε το θέμα ύψιστης σημασίας για αυτό και θα πρέπει να απασχολήσει κατά την άποψη μας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου».