Η Κομισίον έδωσε και επίσημα το «πράσινο» φως για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €1,2 δισεκατομμυρίων, η εκταμίευση του οποίου αρχίζει φέτος και ολοκληρώνεται το 2026.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζει την θετική εξέλιξη και την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για απορρόφηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων ύψους 1.2 δις και την αντίστοιχη σχετική δαπάνη από Εθνικούς πόρους σε τομείς της πράσινης ανάπτυξης, τεχνολογίας και μεταρρύθμισης.

Ο Άδωνις Παπακωνσταντίνου, μέλος της πολιτικής επιτροπής, δήλωσε τα εξής: «Η Κυβέρνηση οφείλει να διαχειριστεί με πλήρη διαφάνεια και σωφροσύνη το Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που δεινοπάθησαν και δεινοπαθούν ακόμα από τον κορωνοϊό λόγω των περιοριστικών μέτρων. Θα παρακολουθούμε στενά την πορεία υλοποίησης των προτάσεων που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να μην χαθεί ούτε ένα σεντ από τα ποσά που έχουν παραχωρηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Εμείς είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Οικονομικών και της Κυβέρνησης, ώστε να καταθέσουμε εποικοδομητικές προτάσεις όπως πχ την μετατροπή όλων των σχολικών κτιρίων σε «πράσινα κτίρια», την δημιουργία ενός «Πράσινου Ταμείου» που θα χρηματοδοτεί την στροφή στην πράσινη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη δημιουργία Υφυπουργείου Περιβάλλοντος.

Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, ότι με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για μετατροπή της κυπριακής οικονομίας σε πράσινη οικονομία, δημιουργούνται χιλιάδες μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και όχι βραχυπρόθεσμες οικονομικές ενέσεις. Και μιας και μιλούμε για ταμεία, θέλουμε να υπομνήσουμε στην κυβέρνηση ότι υπάρχει και ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για απάμβλυνση των επηρεασθέντων του 2013, το οποίο πελαγοδρομεί».

Βίντεο δηλώσεων: