Για μία ακόμη φορά οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δείχνουν τον αποικιοκρατικό τους χαρακτήρα.

Η απάντηση του υπουργού Άμυνας, κ. Χριστόφορου Φωκαϊδη σε ερώτηση του κ. Γιώργου Περδίκη για ενδεχόμενη ύπαρξη πυρηνικών στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο είναι απογοητευτική.

Ο κ. Φωκαΐδης δηλώνει πλήρη άγνοια για πιθανή ύπαρξη πυρηνικών κεφαλών στη βάση Ακρωτηρίου.

Η ερώτηση του κ. Περδίκη προήλθε κατόπιν πληροφοριών που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές Οκτωβρίου και μετά και από τις δημόσιες ανησυχίες των ΗΠΑ για το μέλλον των αποθηκευμένων βομβών με πυρηνικές γομώσεις στη Βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας από την εποχή των βομβαρδιστικών Β-52. Τέτοια βάση εξόρμησης των Β-52, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, ήταν κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και η Βάση Ακρωτηρίου.

Και αυτό το περιστατικό δείχνει ότι, οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν και δεν ενημερώνουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε για ένα τόσο σημαντικό θέμα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι, πρέπει να τεθεί επί τάπητος το θέμα των Βάσεων, για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κύπριων πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, η λύση του Κυπριακού πρέπει να περιλαμβάνει και την προοπτική της κατάργησης των Βρετανικών Βάσεων.

Οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο αποτελούν αποικιοκρατικό κατάλοιπο που έπρεπε να είχε λήξει χθες και για πολλοστή φορά εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια μας για τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας των Βρετανικών Βάσεων στο νησί.

Οι Βρετανοί επιμένουν να χρησιμοποιούν τις βάσεις πέραν και έξω από τις πρόνοιες των συνθηκών του 1960. Ήρθε η ώρα να συζητήσουμε το τέλος της αυθαιρεσίας των Βρετανικών Βάσεων. Θέματα όπως ο έλεγχος για την παρουσία ραδιενεργών και άλλων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία πρέπει επιτέλους να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων.