Την Πέμπτη και Παρασκευή 21 και 22 Μαρτίου αντίστοιχα, το Τμήμα Δασών προχώρησε στην εκχέρσωση και καύση ακακιών σε μια έκταση 750μ χαλίτικης γης στην παραλιακή περιοχή της κοινότητας Αργάκας, παρά την αποβάθρα του πρώην μεταλλείου της Λίμνης. Η πράξη αυτή έγινε χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ούτε το Τμήμα Περιβάλλοντος, ούτε το Τμήμα Αλιείας, ούτε την Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου. Απόδειξη αυτού και η έκτακτη σύσκεψη που συγκλήθηκε στην περιοχή, την Τρίτη 26 Μαρτίου, όπου διαφάνηκε πως για πολλοστή φορά γίνονται εκ των υστέρων προσπάθειες κάλυψης των κενών της κυβερνητικής μηχανής.

Αυτό που φαίνεται πως διέφυγε από όλους στην σύσκεψη αυτή είναι το απλό γεγονός ότι, βάση του περί Προλήψεως Πυρκαϊών στην Ύπαιθρο Νόμος του 1988 (220/1988) ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η καύση άγριας βλάστησης μετά τις 15 Μαρτίου οποιουδήποτε έτους. Ποιο αρμόδιο Τμήμα θα αναλάβει τώρα να ζητήσει τα ρέστα από το Τμήμα Δασών; Θα αποφασίσει ο Διευθυντής του Τμήματος ή ο αρμόδιος Υπουργός να κάνει πειθαρχική έρευνα για το ποιο/α άτομα ευθύνονται για το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί από τον κάκιστο χειρισμό που έχει προκύψει στην συγκεκριμένη περίπτωση;

Παράλληλα έχει παραβιαστεί ο περί Προστασίας της Παραλίας νόμος και ο περί Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του Ποινικού Δικαίου Νόμος. Και στις δύο περιπτώσεις η παραβίαση αφορά την επέμβαση σε παραλία χωρίς την νενομισμένη άδεια από την οικεία επαρχιακή διοίκηση. Όμως φαίνεται πως υπάρχει νομικό κενό στην έναρξη διώξεων από ένα κυβερνητικό τμήμα προς άλλο. Ειδικά όταν αυτά τα Τμήματα στεγάζονται στο ίδιο Υπουργείο. Ο Γενικός Εισαγγελέας αναγκάστηκε τον Απρίλιο του 2018 να διώξει προσωπικά τον δήμαρχο Παραλιμνίου όταν είχε προχωρήσει σε αυθαίρετες παρεμβάσεις επί της παραλίας στα Γλυκά Νερά, γιατί δεν μπορούσε να διώξει τον ίδιο τον Δήμο. Ποιον θα διώξει τώρα;

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προσπαθεί να πείσει την δημόσια κοινή γνώμη πως, παρά τις παρατυπίες που μπορεί να υπήρξαν (και οι οποίες θα διερευνηθούν λέει) παραμένει το γεγονός ότι η ακακία είναι εισβλητικό είδος και πρέπει να ξεριζωθούν και έχει γίνει σχεδιασμός παγκύπρια προς αυτή την κατεύθυνση. Δεκτό το επιχείρημα του Υπουργού, αλλά σίγουρα πρέπει να ακολουθηθούν λιγότερο βίαιες και μαζικές εκχερσώσεις, με σταδιακή απομάκρυνση τους και άμεση αποκατάσταση της φύσης στην περιοχή. Πως ακριβώς θα κάνουν τώρα φύτευση Απρίλη μήνα σε παραλιακή ζώνη; Και ενώ θα ξεκινά ήδη η άφιξη των προστατευόμενων χελωνών για εναπόθεση των αυγών τους; Προσπαθεί απέλπιδα να μας πείσει πως είναι με πρόγραμμα και υπολογισμό που έγινε η δουλειά του Τμήματος Δασών στην Αργάκα, παρά το γεγονός ότι δεν ειδοποίησαν κανένα για την πρόθεσή τους, ούτε καν προσπάθησαν να προγραμματίσουν ώστε η καύση να γίνει ΠΡΙΝ τις 15 Μαρτίου που ορίζει και ο νόμος. Να υπενθυμίσουμε επίσης πως αυτή η περιβόητη ρήτρα στον νόμο περί Προλήψεως Πυρκαϊών στην Ύπαιθρο που επιτρέπει τις καύσεις στην ύπαιθρο μεταξύ της περιόδου 1 Δεκεμβρίου -15 Μαρτίου είναι παράνομη με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που απαιτεί όπως τα οργανικά απόβλητα προωθούνται για κομποστοποίηση και όχι καύση, όπως πάρα πολύ καλά γνωρίζετε. Για να δούμε τι στάση θα τηρήσει το Υπουργείο του όταν θα ζητήσουμε να συζητηθεί για πολλοστή φορά η πρόταση νόμου μας που να καταργεί αυτή τη ρήτρα στην Βουλή.

Για εμάς το συμπέρασμα ένα είναι και ξεκάθαρο: κάποιοι παρακείμενοι ιδιοκτήτες τεμαχίων γης που θέλουν να μοσχοπωλήσουν/ενοικιάσουν τις επαύλεις τους θέλουν να είναι καθαρό το οπτικό πεδίο προς την θάλασσα και οι ακακίες (όπως τα περισσότερα δέντρα στην δική τους αντίληψη) είναι «ξιμαρισιά». Μπήκαν οι μπουλτόζες, τα κατέκοψαν όλα, τα έκαψαν, και τώρα θα πάνε να βάλουν χαμηλή θαμνώδη βλάστηση για να μην μπορέσουν να ψηλώσουν ξανά και να χαθεί ξανά το sea view. Ας όψονται τα χελωνάκια και οι Οικολόγοι. Η «ανάπτυξη» και τα χρυσά διαβατήρια πάνω απ’ όλα…

Η Έφη Ξάνθου είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών