Υποβιβάζοντας την σημασία που προσδίδουν οι υποδείξεις των Ευρωπαίων εταίρων μας, η κοινωνική κριτική και η Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης προώθησε στο Υπουργικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε νέο πλαίσιο για τη παραχώρηση κυπριακού διαβατηρίου έναντι επενδύσεων στην Κύπρο.

Το γεγονός ότι έξι χρονιά μετά την εφαρμογή του σχεδίου, γίνεται ακόμα μια τροποποίηση του, αποδεικνύει ότι το σχέδιο αυτό είχε και έχει μεγάλες αδυναμίες και τρύπες που εκθέτουν την κυπριακή οικονομία σε μεγάλους κινδύνους.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών που απο το 2014 έχει αναδείξει το θέμα, ενώ έχει καταθέσει και δυο σχετικές προτάσεις νόμου, η μια απο τις οποίες καταψηφίστηκε απο την πλειοψηφία των κομμάτων.

Το Κίνημα προχωρεί στη κατάθεση νέων προτάσεων την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής που αφορούν την διαφάνεια, ενώ ζητούμε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών να αιτηθεί ενημέρωση για το νέο σχέδιο επενδυτών.

Επί της ουσίας, όπως δημόσια λέχθηκε απο τον Υπουργό Οικονομικών, δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι στην πολιτική της έκδοσης των «χρυσών διαβατηρίων», αλλά εκείνο το οποίο αντιληφθήκαμε είναι ότι όσες πολιτογραφήσεις γίνονταν μέχρι σήμερα δεν τύγχαναν του αυστηρού χειρισμού, εφόσον ανακοινώθηκαν εχθές, υποτίθεται, αυστηρότεροι έλεγχοι.

Είναι η θέση μας ότι η Κυβέρνηση κάνει άλλη μια προσπάθεια να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ελέγχει το θέμα των πολιτογραφήσεων, ωστόσο η έλλειψη διαφάνειας και δημόσιου διαλόγου αφήνει πολλά ερωτήματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε ότι υπήρξε περιφρόνηση προς την Βουλή από μέρους της Κυβέρνησης, διότι δεν έκαναν τον κόπο να ενημερώνουν για το νέο σχέδιο, πάρα την πρόσφατη ψήφισή σχετικού νόμου. Έδειξαν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει διάθεση για να καταρτιστούν κανονισμοί.