Δήλωση Προέδρου Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη

Εντονότερος εκφράζεται κάθε μέρα που περνά ο προβληματισμός που επικρατεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη σχετικά με τον εντοπισμό του περιβόητου πρακτικού της 4ης Ιουλίου 2017. Δυστυχώς όμως, ακόμα και να εντοπιστεί δεν φαίνεται να είναι η σωτήρια λέμβος στο Κυπριακό, αλλά αυτό δεν γίνεται κατανοητό για κάποιο λόγο.

Δημοσιεύματα σήμερα αφήνουν να νοηθεί ότι χωρίς αυτό το πρακτικό, το πλαίσιο Γκουντέρες δεν μπορεί να αποτελέσει μέρος των όρων αναφοράς. Δηλαδή ένα χαμένο πρακτικό παγώνει την επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με την Κυβέρνηση. Αν είναι αυτό δυνατόν! Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ζητά από τον κ. Γκουντέρες να καταθέσει γραπτώς τις ίδιες διευκρινήσεις της 4ης Ιουλίου; Μήπως φοβάται την επανατοποθέτηση του κ. Γκουντέρες; Αλλά έτσι μήπως απλώς ο κ. Νίκος Αναστασιάδης κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί; Για πόσο άραγε;

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι: «Δυστυχώς αυτοί που πιστεύουν σε χαμένα έγγραφα μάλλον δεν βλέπουν την πραγματικότητα. Στα κατεχόμενα διεξάγεται ένα ανοικτός και δημόσιος πόλεμος μεταξύ του Μουσταφά Ακιντζί και του Κουντρέτ Οζερσάι ως προς τη μορφή της λύσης του Κυπριακού.

Η Άγκυρα, η οποία πρόδηλα επιθυμεί στις επόμενες εκλογές να εκλεγεί ως ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο κ. Οζερσάι, επιθυμεί λύση δύο κρατών, πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής Προεδρία. Με τις θέσεις αυτές ταυτίζεται πλήρως και ο κ. Οζερσάι, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω φαίνεται δυστυχώς να είναι ο επόμενος εκλέξιμος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων. Εντονότερος είναι ο προβληματισμός όταν οι θέσεις αυτές συνεχίζουν να εκφράζονται από τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και να υιοθετούνται από τους εγκάθετους της Άγκυρας στην Κύπρο, ακόμα και μετά τις επισκέψεις που δέχθηκε πρόσφατα από τον Κύπριο Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας κ. Χρήστο Στυλιανίδη ή τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Άντρο Κυπριανού.

Ο κ. Ακιντζί με τη σειρά του προέβη σε μια πολιτική μετάλλαξη εν όψει των εξελίξεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα (π.χ. εκλογές) λειτουργώντας ως φερέφωνο της Τουρκίας και ξεχνώντας τον παλιό “καλό” του εαυτό. Επαναλαμβάνουμε ότι η ουσία στο Κυπριακό επικεντρώνεται κατά πολύ στις πρόσφατες ξεκάθαρες τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί ο οποίος διαλαλεί ότι για να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να διασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, θέση την οποία εντοπίζουμε να υιοθετούν επίσης οι κ. Οζερσάι και Τσαβούσογλου».

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκολλήσει από την πρακτικολογία που δεν έχει καμιά αξία και σημασία στην παρούσα φάση, καθώς πλέον οι τουρκικές σκοπιμότητες έχουν εκφραστεί ξεκάθαρα. Η Ελληνοκυπριακή ηγεσία πρέπει να επικεντρωθεί στα φλέγοντα θέματα του Κυπριακού που είναι συνυφασμένα με την ασφάλεια και την ενέργεια.