Η σημερινή συνέντευξη του Ύπατου Αρμοστή της Βρετάνιας Στίβεν Λίλι στο σημερινό «Φιλελεύθερο » δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και των κομμάτων. Αν ο κ. Λίλι που συναντά σχεδόν εβδομαδιαίως τους αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων αναμένει να ξεκαθαρίσουμε τι επιδιώκουμε στα θέματα της ασφάλειας τότε διερωτάται κανείς τι του λένε όταν τον συναντούν.

Τα ιδιά ερωτήματα ισχύουν βεβαίως και για την κυβέρνηση και ιδιαίτερα για τον Υπουργείο Εξωτερικών. 

Ως Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών , που δεν έχουμε την ευκαιρία να εξηγήσουμε στον κ. Λίλι τις θέσεις μας για την ασφάλεια ξεκαθαρίζουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε λύση του κυπριακού με ξένες εγγυήσεις και στρατεύματα. 

Οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για την ασφάλεια όπως συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο αποτελούν την οδυνηρή κόκκινη γραμμή που μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Κακώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο Κράν Μοντανά χωρίς να υπάρχει λόγος τροποποίησε προς το χειρότερο τις προτάσεις του, με την συναίνεση βεβαίως και των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, καθιστώντας τις επικίνδυνες και απαράδεκτες. 

Η εφαρμογή της λύσης του κυπριακού πρέπει να συνοδευτεί με την πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα τεθεί χρονοδιάγραμμα με την παρουσία στρατευμάτων της Τουρκίας στη Κύπρο μετά τη λύση του κυπριακού ή ότι θα έχουν οποιαδήποτε εμπλοκή στα θέματα ασφάλειας οι εγγυήτριες δυνάμεις του συνθηκών του 1960.