Για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και συσπείρωσης των οπαδών τους τα δυο μεγάλα κόμματα και το προεδρικό έχουν εμπλακεί σε μια τοξική αντιπαράθεση για το κυπριακό για ασήμαντο λόγο και αιτία. Όπως λέγει και η παροιμία  «περί όνου σκιάς» γίνεται ο καβγάς και ανταλλάσσονται βαριές κουβέντες.

Η ουσία βρίσκεται στις προθέσεις της Τουρκίας. Υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι η Τουρκία έτοιμη για συμβιβασμό; Είναι έτοιμη να αποσύρει τα γεωτρύπανα της από την κυπριακή ΑΟΖ; Είναι έτοιμη η Τουρκία να αποκηρύξει τα σχέδια Οζερσάι για την Αμμόχωστο;

Τίποτα από όλα αυτά. Απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η κυπριακή πολιτική ηγεσία περί άλλων τυρβάζει.

Οι δε δηλώσεις σήμερα του προέδρου Αναστασιάδη μάλλον ρίχνουν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Αρκεί να διαβεβαιώσει τον κυπριακό λαό ότι θα σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας του 2004 (όπως είπε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη) και όχι να την υποσκάπτει λέγοντας δυο μέρες μετά ότι ο λαός κακώς αποφάσισε με βάση τον συναισθηματισμό, γεγονός που εμπόδισε την επίτευξη λύσης.

Οι αμφίσημες δηλώσεις υποσκάπτουν την αξιοποίηση του ιδίου και αδυνατίζουν τη θέση της Κύπρου,  έναντι της σταθερής και επιθετικής στάσης της Τουρκίας.