Μετά από έντονες πιέσεις και πολύωρες συνεδριάσεις αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας η άμεση αποκατάσταση των διατηρητέων οικοδομών που κατεδάφισε αυθαίρετα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην οδό Ισοκράτους.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε και χαιρετίζουμε την απόφαση επαναφοράς των διατηρητέων, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις νομικές ευθύνες επί του ζητήματος κατεδάφισης, όπου πρέπει να αναζητηθούν και να κατανεμηθούν εκεί και όπου εντοπιστούν.

Θέση μας είναι και παραμένει ότι η ανέγερση του ναού θα έπρεπε να ανασταλεί μέχρι να προχωρήσει ικανοποιητικά η ανακατασκευή των διατηρητέων οικοδομών.

Πέραν των νομικών κωλυμάτων για την εφαρμογή αυτής της πρότασης παραμένει η ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν θα ναυαγήσει ή καθυστερήσει η ανακατασκευή των διατηρητέων οικοδομών. Αυτή είναι η ουσία.  

Η εγκληματική ενέργεια του Αρχιεπισκόπου η οποία αποτελεί πλήγμα στην πολιτιστική ταυτότητα της πόλης της Λευκωσίας δεν πρέπει να ξεχαστεί όπως τόσα άλλα παρόμοια εγκλήματα.

Η τιμωρία όσων ευθύνονται είναι μονόδρομος.