Με αφορμή το περιστατικό της λεκτικής επίθεσης κατά της κ. Ειρήνης Χαραλαμπίδου από το βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Κώστα Κωνσταντίνου σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η Επίτροπος Ισότητας Φύλων κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου εισηγείται στους βουλευτές να επισπεύσουν την ολοκλήρωση ενός Κώδικα Δεοντολογίας που να αφορά τις αρχές αλλά και τις αξίες που προάγουν και διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών χαιρετίζουμε τη δήλωση της κ. Αντωνίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργος Περδίκης είχε από το 2006 ζητήσει από τον τότε πρόεδρο της βουλής κ. Δημήτρη Χριστόφια να δημιουργηθεί «πειθαρχικού κώδικα δεοντολογίας». Ήταν η εποχή που ο ίδιος δεχόταν συνεχή παρενόχληση από τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων (κι όχι μόνο).

Το αίτημα επανήλθε επί της εποχής της προεδρίας του κ. Γιαννάκη Ομήρου το 2015 όταν συνέβηκε το γνωστό περιστατικό με τον κ. Ανδρέα Κυπριανού και αφού ο πρώην βουλευτής κ. Α. Αριστοτέλους κατέθεσε δημόσια και επίσημα σχετική πρόταση. 

Την πρόταση επανέφερε ο κ. Περδίκης για τρίτη φορά το 2016 προς τον νέο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δ. Συλλούρη (για όλα τα πιο πάνω υπάρχουν έγγραφα). 

Στο μεταξύ προέκυψε η σύσταση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (Επιτροπή GRECO) η οποία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί. Το θέμα ανέλαβαν οι υπηρεσίες της βουλής αλλά εκκρεμεί εδώ και δυο χρόνια.  

Ευελπιστούμε οι εργασίες καταρτισμού του Κώδικα Δεοντολογίας να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα γίνεται καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε να γίνονται τέτοιου είδους περιστατικά.