Η εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς καθημερινά τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία ανά το παγκόσμιο. Αυτό που πολλοί φοβούνται είναι ο ιός να μην γίνει «πανδημία» με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σε όλη την υφήλιο.

Ο πιο σύνηθες τρόπος για να εξαπλωθεί ο ιός είναι από τα αεροδρόμια όπου χιλιάδες άνθρωποι διεθνώς ταξιδεύουν καθημερινά. Τα συμπτώματα του ιού δεν εμφανίζονται αμέσως μέχρι να περάσει το διάστημα 14 ημερών. Για αυτό το πιο σημαντικό είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης από κάθε χώρα και έλεγχος των ατόμων που προήλθαν από τις πόλεις της Κίνας που «γέννησαν» τον ιό έτσι ώστε να προστατευτούν οι πολίτες από τον κορωνοϊό.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως στην Κύπρο είναι απαραίτητο να γίνεται ο απαιτούμενος έλεγχος στα άτομα που προέρχονται από χώρες που ήδη μετρούν κρούσματα ακόμα και αν οι επιβάτες δεν έχουν τα συμπτώματα. Η μέχρι σήμερα αντίδραση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος – με τις κατάλληλες νομικές διευθετήσεις όπως έγινε με την Βρετανία – τα ύποπτα πρόσωπα να κρατούνται σε περιορισμό μέχρι την παρέλευση των 14 ημερών.

Το γεγονός ότι χθες επιτράπηκε σε άτομα με το άτομο που θεωρήθηκε ύποπτο για κορωνοϊό να βγουν από το αεροδρόμιο και να αναμιχθούν ελεύθερα με τον γενικό πληθυσμό δημιούργησε δικαιολογημένες ανησυχίες στο κοινό. Ευτυχώς αποδείχθηκε ότι το άτομο δεν ήταν φορέας του ιού αλλά διερωτάται κάνεις τι θα γινόταν αν επιβεβαιωνόταν το κρούσμα; Θα έψαχναν να βρουν ογδόντα άτομα για να τα εξετάσουν;  

Προειδοποιούμε πως πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στην Κύπρο, έτσι ώστε να προστατευτούν με τις κατάλληλες μεθόδους οι Κύπριοι πολίτες. Και στην περίπτωση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης και της συνετούς αποφυγής.