Στα παλιά της τα παπούτσια γράφει η Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο το περασμένο καλοκαίρι εξέδωσε έκθεση για την Τουρκία την οποία καλούσε να παύσει άμεσα τα έργα στο πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκουγιου. Με σημερινές του δηλώσεις, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε πως η πρώτη μονάδα στον πυρηνικό σταθμό Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, ενώ ανέφερε ότι πυρηνικοί σταθμοί θα εμφανιστούν σε διάφορα σημεία της χώρας τα επόμενα 10 έως 20 χρόνια.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουμε επισημάνει πολλές φορές τον μεγάλο κίνδυνο που δημιουργεί το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκκουγιου για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων στην περιοχή μας. Οι φόβοι μας αυξάνονται ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε το νομικό και θεσμικό περιβάλλον της Τουρκίας, αλλά και την έντονη σεισμικότητα της συγκεκριμένης περιοχής.

Η κατασκευή του σταθμού Άκκουγιου, αλλά και των υπολοίπων πυρηνικών εργοστασίων αδιαμφισβήτητα συνιστούν απειλή για το περιβάλλον και την ασφάλεια για όλους τους κατοίκους του νησιού μας, αφού μιλάμε για γειτονικές χώρες της Κύπρου ενώ ο συγκεκριμένος πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Άκκουγιου, απέχει μόλις 90 χλμ. από τις ακτές της Κερύνειας.

Υπενθυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, επανέλαβε το κάλεσμα της στην Τουρκία να σταματήσει τους σχεδιασμούς της, σε σχέση με την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Άκκουγιου και να διαβουλευτεί με τα γειτονικά κράτη σχετικά με οποιεσδήποτε περαιτέρω εξελίξεις στο εργοστάσιο. Γι’ ακόμη μια φορά η Ένωση εφιστά την προσοχή της Τουρκίας πως το εργοστάσιο κατασκευάζεται σε σεισμογενή περιοχή, «θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την περιοχή της Μεσογείου συνολικά». Καμία, όμως,  διαβούλευση δεν έγινε με κανέναν.

Από την πλευρά μας, το Κίνημα Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών,  θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να εναντιώνεται στη δημιουργία των πυρηνικών εργοστασίων και να συμμετέχουμε και να στηρίζουμε ενεργά την Αντιπυρηνική Πλατφόρμα της Ανατολικής Μεσογείου, αποτελούμενη από οργανώσεις και πολιτικά κόμματα από Κύπρο (τόσο Ελληνοκυπριακές όσο και Τουρκοκυπριακές), Τουρκία και Ελλάδα.