Η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού, του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εκφράζει την έντονη διαφωνία της με τη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Λεμεσού, όπως προβλήθηκε στην εφημερίδα “Φιλελεύθερο” σε απάντηση της πρόσφατης τεκμηριωμένης ανακοίνωσης του ΕΤΕΚ αναφορικά με το ΣΒΑΚ Λεμεσού και ειδικότερα επί του θέματος της ανέγερσης χώρου στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους στο Κέντρο της Λεμεσού.
Στην 3η δημόσια διαβούλευση που έγινε στη Λεμεσό στις 23 Ιανουαρίου 2019 για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Λεμεσού είχαμε παρευρεθεί και εκεί ήταν ξεκάθαρο από τις δηλώσεις του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Λεμεσού ότι συμφωνούν με το ΣΒΑΚ “στο βαθμό που αυτό δεν συγκρούεται με τις δικές τους θέσεις…”
Στην ανακοίνωσή μας με ημερομηνία 30 Ιανουαρίου 2019 σημειώναμε μεταξύ άλλων τα επιστημονικά τεκμηριωμένα και μετρήσιμα, πραγματικά δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται το Σχέδιο. Θέση η οποία ενισχύεται εμφαντικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΤΕΚ.
Την ώρα που οι υπόγειες πιέσεις για να ευθυγραμμιστεί η μελέτη με τις δεσμεύσεις του δημάρχου και της πλειονότητας του δημοτικού συμβουλίου φαίνεται ότι εντείνονται, ο δήμαρχος Λεμεσού μέσω της ανακοίνωσης προσπαθεί να τετραγωνίσει τον κύκλο. Τα “ήξεις αφίξεις” και τα “συμφωνούμε όπου δεν διαφωνούμε” δεν έχουν καμία αξία πλέον. Μπροστά στην επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για το ΣΒΑΚ και τις τεκμηριωμένες θέσεις του ΕΤΕΚ αντιπαραβάλλονται εμμονές χωρίς καμία επιστημονική στήριξη. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στο δήμαρχο Λεμεσού ότι η θέση του για το χώρο στάθμευσης στην οδό Ανδρέα Θεμιστοκλέους προ της εκλογής του στο αξίωμα του δημάρχου Λεμεσού ήταν διαμετρικά αντίθετη από την τωρινή, και ήταν καθοριστική για να τύχει ο ίδιος υποστήριξη στην κρίσιμη εκλογική μάχη.
Τέλος δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μεγάλο θέμα των ημερών στη Λεμεσό που δεν είναι άλλο από την εκρίζωση των αιωνόβιων δέντρων στο χώρο της προτεινόμενης «ανάπτυξης» δίπλα από το δημόσιο κήπο. Προφανώς αυτά είναι ψιλά γράμματα για το δήμαρχο και την πλειονότητα του δημοτικού συμβουλίου μπροστά στην «ανάπτυξη». Εξάλλου όταν ολοκληρωθεί η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα περιλάβουν προφανώς στους (εκ των υστέρων) όρους και την μετά θάνατον αποκατάσταση των δέντρων.