Η Κύπρος του σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας. Είναι δύσκολο και το ξέρουμε, με τα σημερινά δεδομένα όπου υπάρχουν σοβαρές ανεπάρκειες, να προχωρήσουμε σε ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας το οποίο θα βασίζεται σε γερούς και στέρεους πυλώνες. Όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν χωρούν πισωγυρίσματα.

Καθημερινά καλούνται οι ασθενείς αλλά και οι συγγενείς τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Ένα παράδειγμα είναι αυτό της χθεσινής μέρας, όπου αντιμετωπίσαμε καταγγελία ότι στον καρδιολογικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δεν υπήρχε ζεστό νερό για τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα, ελλείψεις στα νοσοκομεία αλλά και οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι γιατροί, πρέπει άμεσα να αναβαθμιστούν. Οι υποδομές, είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα στο κεφάλαιο της αυτονόμησης και του ΓΕΣΥ. Εύλογα διερωτάται κανείς αν με αυτή την εικόνα που παρουσιάζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια, είναι έτοιμο το κράτος να προχωρήσει σε ένα υγιές, εύστοχο, ανταγωνιστικό και ποιοτικό Γενικό Σχέδιο για την υγεία.

Και είναι εύλογο να διερωτάται κανείς αν δεδομένων αυτών των κρίσιμων προβλημάτων αξίζει να δίνεται τόση σημασία στις αμοιβές των γιατρών.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θέτει επί τάπητος και δημόσια τα θέματα αυτά, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτό θα επιτευχθεί με επιτάχυνση των διαδικασιών, με περισσότερα πρωτόκολλα και πιστοποιήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, ενισχυμένο κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση οφείλει, πριν την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, να διορθώσει την κατάσταση στη βάση ενός προγράμματος με χρονοδιάγραμμα και στοχοπροσηλωμένα, με βλέψεις την ομαλή μετακύλιση της υγείας σε ένα Σχέδιο Υγείας με γερές βάσεις.