Με 39 ψήφους υπέρ, ψηφίστηκε κατά την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η Πρόταση Νόμου, για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η υποχρεωτική ολιστική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση σε όλες τις τάξεις και σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μια πρόταση που, αν και βρισκόταν για χρόνια στα συρτάρια της Βουλής, οδηγήθηκε επιτέλους προς ψήφιση στην Ολομέλεια, λόγω της επιμονής που επέδειξαν οι βουλευτές του Κινήματος και η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι πρωτίστως δικαίωμα των παιδιών. Ένα δικαίωμα που κατοχυρώνεται από συμβάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών, καθιστώντας, ως εκ τούτου, νομικά υπόχρεο το κράτος να την παρέχει στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού συστήματος. Η εισαγωγή της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία καλύπτει ένα τεράστιο κενό στην παιδεία του νησιού μας, σε μια εποχή που ο αριθμός σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες στην εφηβική ηλικία παραμένει ανησυχητικός, ενώ η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών βρίσκεται σε πολύ ψηλά ποσοστά. Η πρόληψη είναι άλλωστε το καλύτερο μέτρο αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου και βασικό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η εφαρμογή κατάλληλων και ποιοτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Παρά το γεγονός πως η έναρξη της συζήτησης σημαδεύτηκε από πολλές ενστάσεις, επετεύχθη τελικώς συμφωνία μεταξύ των μελών της Βουλής και των εμπλεκόμενων φορέων που συμμετείχαν στις συνεδρίες. Εντούτοις, τις τελευταίες μέρες παρατηρήθηκαν πολλές προσπάθειες, τόσο εντός, όσο και εκτός της Βουλής, για αναβολή της συζήτησης του θέματος στην Ολομέλεια. Γεγονός που, ευτυχώς, αποφεύχθηκε.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, σε όσους εργάστηκαν άλλα και σε όσους στήριξαν αυτή την προσπάθεια!