Στις 11 Μαρτίου 2011 ο πλανήτης συγκλονίστηκε από την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, από το παλιρροϊκό κύμα, το «τσουνάμι», που προκλήθηκε μετά από ισχυρό σεισμό.  Ο μεγάλος σεισμός, αλλά και το τσουνάμι που επήλθε, προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Φουκουσίμα Ντάιτσι. Το καταστροφικό ατύχημα είχε ως αποτέλεσμα οι πυρήνες των αντιδραστήρων να λιώσουν, καθώς τα συστήματα ψύξης τέθηκαν εκτός λειτουργίας, αλλά και τα εφεδρικά συστήματα ενέργειας δεν μπήκαν σε λειτουργία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, τονίζουμε πως όλοι μας πρέπει να σταθούμε ενάντια στις πολιτικές της πυρηνικής ενέργειας και να θυμόμαστε ότι όποιος ξεχνά την ιστορία κινδυνεύει να την ξαναζήσει. Η νέα τραγική εμπειρία, με τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και επιβεβαιώνει την επικινδυνότητα της περιοχής της Τουρκίας και τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχει η ανέγερση πυρηνικού σταθμού στην περιοχή Ακκιουγίου.

Εμείς, συνεχίζουμε να στηρίζουμε και να συμμετέχουμε ενεργά στο έργο της Κυπριακής Αντιπυρηνικής Πλατφόρμας, που αποτελείται από οργανισμούς από ολόκληρη την Κύπρο. Στόχος της πλατφόρμας είναι η αναβάθμιση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τον κίνδυνο της πυρηνικής ενέργειας και ειδικότερα από τη συνεχιζόμενη κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Ακκουγιού στα νότια παράλια της Τουρκίας, μόλις μερικά ναυτικά μίλια από το νησί μας.

Πρέπει να καταργηθούν τα πυρηνικά στην Μεσόγειο και στον πλανήτη πριν να είναι αργά! Μόνη λύση η πράσινη ενέργεια, όχι απλά για ένα καλύτερο μέλλον αλλά για να έχουμε μέλλον.